- Informații
- Itinerariu
- Important
Detalii
- 10 nopți cazare hotel 3* în camere duble
- 6 cine
- Mic Dejun
- Transport autocar 4*
- Asigurare medicală (obligatorie)
- ghid turc autorizat aprox (50 euro/pers)
Republica Turcia (limba turcă: Türkiye) este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia) și 3% în Europa (peninsula Balcanică). Turcia are granițe cu opt țări: Grecia și Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia și Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; Irak și Siria la sud. Turcia este o republică democratică, laică, constituțională al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Turcia este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC și Consiliul Europei. În octombrie 2005 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara. Strâmtoarea Bosfor care separă Asia de sud-vest de Europa de sud-est se află în Turcia. Anatolia e situată între Marea Neagră la nord și Marea Mediterană la sud, cu Marea Egee și Marea Marmara la vest. Unii geografi consideră Turcia ca o parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice și istorice. Datorită poziției sale geografice între Europa și Asia și între trei mări, Turcia a fost o răscruce istorică, patria și câmpul de luptă a mai multor mari civilizații și un centru de comerț.
Populația Turciei a fost de 83.154.997 în anul 2019. Densitatea medie a populației este de 92 pers/km pătrat. Proporția reședinței în zonele urbane este de 75,5%. Oamenii din grupa de vârstă 15-64 ani constituie 67% din totalul populației, grupei de vârstă între 0-14 ani îi corespunde 26% din populație, în timp ce grupei de vârstă de 65 și peste 65 ani îi corespunde 7% din totalul populației. Speranța de viață la bărbați este de 71,1 ani și la femei 75,3 ani, cu o medie globală de 73,2 ani pentru întreaga populație. Educația este obligatorie și gratuită pentru 6-15 ani. Rata de alfabetizare este de 96% pentru bărbați, 80,4% pentru femei, cu o medie globală de 88,1%. Cifrele mici la femei de datorează, în principal, obiceiurilor tradiționale ale arabilor și kurzilor care locuiesc în provinciile de SE ale țării. Articolul 66 din Constituția turcă definește „un turc” ca „oricine care este obligat de statul turc prin legături cetățenești”, prin urmare folosirea legală a cuvântului „turc”ca cetățean al Turciei este diferit de definiția etnică. Totuși, majoritatea populației turcești este de etnie turcă.
Turcia este un stat secular, fără o religie oficială de stat; Constituția Turciei enunță libertatea religiei și a conștiinței. Aproximativ 99% din populație e înregistrată, însă, ca fiind musulmană, majoritatea fiind sunniți; cu toate acestea, un sondaj realizat în 2007 a constatat că aproximativ 3% dintre adulți își definesc relațiile cu religia ca fiind „fără convingere religioasă” sau că „nu cred în obligațiile religioase”.
Cea mai veche înregistrare a numelui Cappadocia este de la sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr., atunci când apar în inscripțiile trilingve a doi regi din perioada timpurie a Imperiului Ahemenid, Darius I și Xerxes, ca fiind una dintre țările mai vechi (dahyu-) ale Imperiului Persan. În aceste liste de țări, numele vechi persan este Katpatuka, care este de origine incertă: numele ar putea fi autentic din limba veche persană, însemnând fie țara “Ducha / Tucha” sau “țara cailor frumoși” (în concordanță cu faptul că Cappadocia antică a fost celebră pentru creșterea cailor). Conform unei alte teorii, aceasta este o formă de persanizare a numelui hitit pentru Cilicia, Kizzuwatna. Versiunile lingvistice din inscripțiile elamite și akkadiene conțin un nume similar în akkadiană katpa “parte”(cf. Evr katef) și un nume de conducător sau strămoșul lor, Tuka.
Herodot spune că numele capadocienilor a fost dat lor de către perși, în timp ce grecii îi numeau „sirieni” sau „alb sirieni” (Leucosyri). Unul dintre triburile Capadocieni menționate de el este Moschoi, asociat de Josephus Flavius cu figura biblică a lui Meșec, fiul lui Iafet: „și Mosocheni au fost neamul urmașilor lui Mosoch, acum ei sunt capadocieni”. AotJ I: 6. A se vedea, de asemenea, Ketubot 13:11 din Mishna.
Cappadocia este, de asemenea, menționată în Noul Testament, în cartea Faptele Apostolilor 2:5-12 care pare să sugereze că capadocienii creștini din aceasta regiune erau „evrei cu frica lui Dumnezeu”.
Sub următorii regi ai Imperiului Persan, regiunile capadociene au fost împărțite în două satrapii, una ce cuprindea porțiunea centrală și care purtat în continuare numele de Cappadocia, în timp ce cealaltă a fost numită Pont. Această diviziare a fost facută încă înainte de Xenophon. Și după căderea guvernării persane cele două provincii au continuat să fie separate, distincția fiind perpetuată, iar numele de Capadocia a ajuns să fie limitat la provincia interioară (uneori numită Marea Capadocie).
Regatul Cappadocia era încă existent în timpul lui Strabo ca un stat independent nominal. Cilicia era numele dat districtului în care era situată Cezareea, capitala întregii țări. Singurele două orașe din Cappadocia considerate de Strabon ca meritând această denumire erau Cezareea (inițial cunoscut sub numele de Mazaca) și Tyana, nu departe de poalele Munților Taurus.
- Ziua 1
- Ziua 2
- Ziua 3
- Ziua 4
- Ziua 5
- Ziua 6
- Ziua 7
- Ziua 8
- Ziua 9
- Ziua 10
- Ziua 11
Craiova – Canakale (865 km)
Întâlnire la ora 05:30 în spatele Catedralei Mitropolitane Sfântul Dumitru din Craiova, plecare la ora 06:00 pe ruta Craiova – Edirne – Canakkale.
Troia – Pergam – Izmir – Kusadasi (430 km)
Mic dejun. Vizitam ruinele vechilor cetăti Troia I – IX - primul oraș a fost fondat în mileniul III înainte de Hristos. Continuăm cu Pergam oraș care este amintit și în Cartea Apocalipsei. Biserica Apocaliptică Curtea Roşie (aici a fost iniţial un templu păgân. În anul 92 d.Hr., în acest templu s-a fost martirizat Sfântul Antipa. Trecem prin Izmir care în vechime se numea Smyrna. Cetatea a fost păstorită de Sfântul Policarp, cel care este fondatorul orașului. Cină și cazare în zona Kusadasi.
Efes (80 km.)
Mic dejun. Începem ziua cu vizita la Cetatea Efes (oraşul antic a devenit în cursul timpului unul din cele mai dezvoltate centre religioase și comerciale. Astăzi se pot vedea ruinele Bibliotecii lui Celsus, Marelui Teatru în care a predicat Sfântul Apostol Pavel, Biserica Maicii Domnului – în care s-a ţinut Sinodul III Ecumenic în anul 431). Deplasare la Casa și Izvoarele Maicii Domnului (conform tradiţiei, Maica Domnului a venit în Efes cu Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, imediat după Învierea Mântuitorului). Ne închinăm la mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul (ruinele impresionantei biserici bizantine din Efes închinate Sfântului Ioan Teologul, marchează locul unde, potrivit traditiei, acesta ar fi fost înmormântat. Deplasare la coloanele Templului zeiţei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii). Cazare şi cină Kuşadasi.
Milet – Didim – Bodrum – Laodiceea (315 km)
Mic dejun. Plecare spre Pamukkale. Vizitarea cetăţilor antice greceşti Milet şi Didim, tur panoramic al oraşului Bodrum (fostul Halicarnas cu templul Mausolos – una din cele 7 minuni ale lumii antice) şi Castelul Cavalerilor Ioaniţi. Se vizitează Laodiceea cu cea mai veche biserică din Asia Mică. Cazare şi cină în Pamukkale.
Pamukale – Hierapolis (185 km)
Mic dejun. În Pamukkale se vizitează Necropola și Cetatea Hierapolis (anticul oraş grecesc supranumit și Oraşul Sfânt). Se va urca la Biserica ridicată pe locul unde Sfântul Apostol Filip a fost martirizat, dar şi unde, potrivit tradiției se află mormântul Apostolului. După ultimile cercetari se crede că mormântul Sfântului Apostol Filip este în centrul bisericii vechi. Se va coborî pe terasele calcaroase cu apă termală fenomen unic în lume. Cazare şi cină în Pamukkale.
Spre Capadocia (660 km)
Mic dejun. Plecare spre Capadocia regiune ce se află în centrul Turciei. Relieful constă dintr-un platou care este străpuns de vârfuri vulcanice dintre care Muntele Erciyes, în apropiere de Kayseri (vechea Cezaree), este cel mai înalt vârf cu altitudinea de 3916 m.
Vom parcurge distanța dintre Pamukkale – Denizli – Konya (cea mai mare regiune din Turcia, oraş cunoscut în vechime ca Iconium, pe aici au trecut Sfinţii Apostoli Pavel şi Barnabas) – Aksaray – Nevsehir – Urgup / Ortahisar.
Cazare şi cină Urgup / Ortahisar
Goreme – Kaymakli (85 km)
Mic dejun. Se vizitează: Muzeul în aer liber Goreme. În aer liber sunt adăpostite mânăstiri şi biserici paleocreştine săpate în tuf vulcanic, chilia în care a locuit Sfântul Vasile cel Mare. Oraşul subteran Kaymakli (a fost populat în perioada bizantină), a servit ca adăpost în vreme invaziilor arabe şi mongole. Se coboară pe galeriile oraşului la o adâncime de cca. 20 m., panorama Văii Gyuvercinlik (Valea Porumbeilor) şi Uchisar, Chilia Sfântului Simeon Stâlpnicul, vizitarea unui atelier de ceramică situat sub pământ şi care se întinde pe o suprafaţă de 4000 m.p. Vizită la ieslea unde a vieţuit şi s-a nevoit Sfântul Ioan Rusu.
Cazare şi cină Urgup / Ortahisar
Capadocia – Istanbul (750 km.)
Mic dejun. Plecare spre Istanbul pe traseul Aksaray – Ankara (fosta Ancyra) facem un tur cu autocarul și vizităm Muzeul şi Mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk.
Cazare în Istanbul
Istanbul
Mic dejun. Azi vă invităm la un tur pietonal – se vizitează: Catedrala Sfânta Sofia (prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325); Palatul Topkapi (actualul Muzeu Naţional al Turciei, care adăposteşte exponate unice: mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezatorul, sabia lui Ştefan cel Mare); Moscheea Albastră (cea mai mare moschee din Istanbul, singura cu 6 minarete); Basilica Cisterne („Palatul scufundat”), a fost construită ca un rezervor de apă pentru a alimenta palatul imperial) locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II, Obeliscul Egiptean, Coloana Şerpuită, Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Moment de răgaz în Bazar Bayazid pentru cumpărături.
Cazare în Istanbul
Istanbul
Mic dejun. Închinare la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (în limba turcă Mănăstirea Balîklî, prima biserică a fost construită de împaratul Leon I Tracul); Biserica Românească Sfânta Muceniţă Parascheva, (ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, închinare la moaştele Sfintei Arghira şi Sfântul Nifon Patriarhul Constantinopolului, prăznuit pe 11 august). În Istanbul închinare în Patriarhia Ecumenică. Închinare la moaştele Sfântului Grigorie Teologul, Sfântului Ioan Gura de Aur. Tot aici este o bucată din coloana de care a fost legat Iisus Hristos când soldaţii romani l-au biciuit şi l-au torturat. Alte două bucăţi din această coloană se află în Ierusalim şi în Roma. Se crede că aceasta a fost adusă aici de către Sfânta Elena după pelerinajul făcut în Ţara Sfântă. Vizităm Biserica Vlaherne (loc unde Maica Domnului s-a arătat când oraşul era asediat şi a lăsat asupra lor Acoperămânul. Opţional croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic.
Cazare Istanbul
Istanbul – Craiova (800 km)
Mic dejun. Având în minte și în suflet pe sfinții capadocieni și frumoasele locuri vizitate, pornim spre România, sosire la Craiova în funcţie de traficul auto și formalităţile vamale.
BINE DE ȘTIUT
- Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
- Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
- Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Turcia.
- Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
- Tariful pentru ferryboat este orientativ, acesta fiind valabil la data publicării programului; pot intervenii modificări ale tarifului.
- Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
- Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea achitării avansului.
- Pentru calatorie este necesar paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.
- Agenția nu se obligă să gasească partaj persoanelor care călătoresc singure.
- În cazul în care călătorul doreste sa achite în lei, se percepe un comision de risc valutar de 2 % față de cursul BNR din ziua în care se face încasarea.
CONDIȚII DE RENUNȚARE
În cazul în care călătorul renunţă din vina sa la pachetul de servicii turistice, el datorează Agenţiei penalizări după cum urmează:
- 25% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 29 –25 de zile calendaristice înainte de data plecării;
- 50% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 24 – 15 de zile calendaristice înainte de data plecării;
- 100% daca anularea se face în următoarele condiții:
- nu se prezintă la program;
- într-un interval mai mic de 15 zile calendaristice înainte de data plecării (ori în ziua plecării);
- în cazul în care călătorul nu este lăsat să treacă una din frontierele de pe traseul excursiei, din motive care sunt legate exclusiv de persoana sa sau din motive care nu pot fi imputate Agenției;
- în cazul în care călătorul nu respectă condițiile generale ale Agenției, prezintă acte incomplete sau false, nu are pașaport sau nu achită integral excursia în termenele stipulate;