Pelerinaje Externe Serbia

Preț
215 €. per persoană
Durată
5 zile
Destinație
Serbia
Pelerini
35+
 • Informații
 • Itinerariu
 • Important

Detalii

Locația de plecare
Craiova
Locația de revenire
Craiova
Prețul include
 • 4 nopți cazare în camere duble/triple la hoteluri de 2-3*
 • Însoțitor preot ghid
 • Mic Dejun
 • Transport autocar 4*
Prețul nu include
 • Ghid la obiectivele turistice
 • Taxe de stațiuni și orașe

Serbia (sârbă Србија, cu alfabetul latin: Srbija; pronunție sârbă: /sř̩bija/), oficial Republica Serbia ( sârbă Република Србија, cu alfabetul latin: Republika Srbija [repǔblika sř̩bija] ), este o țară situată la răscrucea Europei Centrale cu Europa de Sud-Est, în sudul Câmpiei Panonice și în Balcanii centrali. Teritoriul a fost locuit din paleolitic, iar migrațiile slave în Balcani dintre secolele V-VII au dus la formarea câtorva state suverane în Evul Mediu timpuriu, state care uneori au recunoscut în mod nominal suzeranitatea bizantină, francă și maghiară. Regatul Serbiei a obținut recunoașterea de către Vatican și Constantinopol în 1217, ajungând la apogeu în 1346 ca un Țarat Sârb de relativ scurtă durată. La mijlocul secolului al XVI-lea, întreaga Serbie modernă a fost anexată de otomani, dominație uneori întreruptă de Imperiul Habsburgic, care a început să se extindă spre Serbia Centrală pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, reușind să cucerească și să mențină sub control un cap de pod în Vojvodina modernă. La începutul secolului al XIX-lea, Revoluția sârbă a dus la apariția statului național ca prima monarhie constituțională din regiune, care și-a extins ulterior teritoriul. După pierderile omenești dezastruoase din Primul Război Mondial și unificarea ulterioară a fostei coroane Habsburgice a Voivodinei (și a altor teritorii) cu Serbia, țara a cofondat, împreună cu alte popoare slave sudice, Iugoslavia, stat ce a existat în diferite configurații politice până la războaiele iugoslave din anii 1990. În procesul destrămării Iugoslaviei, Serbia a format o uniune statală cu Muntenegru care a fost însă dizolvată pe cale pașnică în 2006. În 2008, parlamentul provinciei Kosovo a declarat în mod unilateral independența acestui teritoriu, și a fost recunoscut de majoritatea țărilor membre ONU.

Constituția Serbiei o definește ca pe un stat secular cu libertate religioasă garantată. Creștinii ortodocși, în număr de 6.079.396, reprezintă 84,5% din populația țării. Biserica Ortodoxă Sârbă este cea mai mare și biserică a țării, adepții ei fiind în mare parte sârbi. Alte comunități creștine ortodoxe din Serbia sunt muntenegrenii, românii, vlahii, macedonenii și bulgarii.

Belgrad (în sârbă Београд, cu alfabetul latin: Beograd😉 este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei. Este situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea — două căi navigabile internaționale —, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. De asemenea, orașul este plasat de-a lungul coridoarelor paneuropene X și VII. Cu o populație de 1.756.534 (conform estimărilor oficiale din 2007) de locuitori, care include și cetățenii ce locuiesc temporar în străinătate, Belgrad este cel mai mare oraș de pe teritoriul fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunăre, după Budapesta și Viena și al patrulea din sud-estul Europei, după Istanbul, Atena și București.

Fiind unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, cu dovezi arheologice ale așezărilor încă din mileniul al V-lea î.Hr.,Belgradul și zona sa urbană au fost locul de naștere al culturii Vinča, cea mai mare cultură preistorică europeană. Locația a fost descoperită de greci, celții l-au construit și numit Orașul Alb (nume pe care, tradus în sârbă, încă îl poartă, începând cu anul 878 d.Hr.), iar romanii i-au acordat drepturi orășenești, înainte să fie populat complet de sârbii albi. Orașul a fost câmpul de luptă a peste 115 conflicte internaționale și a fost dărâmat de 44 de ori, încă din perioada antică de numeroasele armate orientale și occidentale. În perioada medievală, orașul se află, succesiv, sub stăpânirea bizantinilor, francilor, bulgarilor, ungurilor și a sârbilor. În 1521, Belgradul a fost cucerit de otomani și a devenit reședința Pașalâcului Belgrad, fiind declarat principalul oraș al Europei Otomane și printre cele mai mari orașe europene. Orașul a devenit capitala Serbiei în 1841, după o perioadă de suzeranitate a Imperiilor Austriac și Otoman. Totuși, partea nordică a orașului a rămas în Austria până în 1918, când s-a destrămat Imperiul Austro-Ungar. Orașul unit a fost atunci capitala entităților Iugoslaviei, până în 2006, când Muntenegru s-a declarat stat suveran.

Belgradul are statutul de unitate teritorială separată în Serbia, cu un guvern autonom. Teritoriul său este divizat în 17 municipii, fiecare cu propriul consiliu local. Acoperă 3,6% din întreaga suprafață a țării, iar 24% din populația Serbiei locuiește în acest oraș. Belgrad este totodată și centrul economic, cultural, educațional și științific al Serbiei.

 

 • Ziua 1
 • Ziua 2
 • Ziua 3
 • Ziua 4
 • Ziua 5
Ziua 1

Craiova – Belgrad - aprox. 668 km

Ora 06:00 – plecare din spatele Catedralei Mitropolitane din Craiova, către Serbia. Traversăm frontiera româno-sârbă pe la Drobeta Turnu Severin și ajungem în capitala Serbiei, Belgrad. Vizitam Cetatea Kalemegdan, bucurându-ne de priveliștea deosebită a confluenței râurilor Sava și Dunăre. În cetate se afla biserica Ružica (închinată Nașterii Maicii Domnului, o frumoasă biserică aflată în interiorul zidurilor Cetății Kalemegdan), Biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu (această uriașă biserică cu cinci cupole, bazată pe designul Mănăstirii Gracanica din Kosovo, adăpostește mormântul împăratului Dušan „Mighty“.)  Catedrala Sf. Sava (ridicată pe locul unde au fost arse moaștele Sfântului Sava – considerată a fi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume) - Mănăstirea Rakovica (cu hramul arhanghelilor Mihail și Gavriil - este locul unde a fost hirotonit ca diacon Sfântul Nicolae Velimirovici si Parintele Tadei ca si ieromonah) – mormantul Patriarhului Pavle si o particica din moastele Sfantului Nectarie Belgrad) -cazare Belgrad.

Ziua 2

Belgrad – Muntele Fruška gora – Sremski Karlovci - Belgrad - aprox. 240 km

Mic dejun. Plecare Fruska Gora unde vom admira priveliștea muntelui (sunt peste 15 mănăstiri construite acolo), noi vom vizita doar trei mănăstiri care se află aici -  Novo Hopovo (din sec. XIII, cu un fragment din moaștele Sf. Teodor Tiron – un sfânt din sec. III-IV), Grgeteg (din sec. XV, cu o copie a icoanei Maicii Domnului Trichiroussa de la Mănăstirea Hilandar din Mt. Athos și Mănăstirea Krušedol (din sec. XIII, cu moaștele Sfintei familii Branković și mormintele unor domnitori sărbi). Continuăm drumul spre Sremski Karlovci (un mic oraș baroc pe malul Dunării, renumit pentru vinurile de calitate.) vizităm Catedrala Ortodoxa din Sremski Karlovci (cu un fragment din moaștele Sf. Arsenie Sremac) - Mănăstirea Intrării Maicii Domnului în Biserică (cu fragment din moaștele Sf. Nectarie de Eghina) – cazare Belgrad.

Ziua 3

Belgrad – Petrovac na Mlavi - Svilajnac - Vitovnica – Despotovac - Manasija - Manastirea Ravanica – Cuprija - Krusevac – Kraljevo – aprox. 429 km

Mic dejun. Mergem la Mănăstirea Vitovnica (din sec. XIII, unde este mormântul Stareţului Tadej de la Vitovnica), Mănăstirea Manasija (din sec. XV, cu moaștele Sf. Domnitor Ștefan al Serbie), Mănăstirea Ravanica (din sec. XIII, cu moaștele Sf. Cneaz Lazăr al Serbiei și mormântul Cuviosului Romil Sinaitul) – cazare Čačak – Kraljevo.

Ziua 4

Kraljevo – Žiča – Studenica - Kraljevo - aprox. 260 km

Mic dejun. Vizităm Mănăstirea Zica (din sec. XIII). Mănăstirea, împreună cu Biserica Înălțarea Domnului, (a fost construită de primul rege al Serbiei, Sfântul Ștefan cel întâi încoronat și primul Arhiepiscop al Bisericii sârbe, Sfântul Sava), Mănăstirea Studenica (unde se află moaştele Sfântului Simon (fratele Sf. Sava), Sfântul Simeon (tatăl Sfântului Sava şi Sfânta Anastasia (mama Sfântului Sava). Este cea mai mare și mai bogată dintre mănăstirile ortodoxe din Serbia.) cu cele două biserici renumite: Biserica Maicii Domnului și Biserica Sf. Părinți Ioachim și Ana. Ultima mănăstire pentru această zi este Mănăstirea Sopocani și Biserica Sf. Ap. Petru din sec. VIII sau IX din Novi Pazar (în această biserică, a fost botezat Sf. Simeon Izvorâtorul de mir) – cazare Čačak – Kraljevo.

Ziua 5

Kraljevo – Valjevo - Lelić – Ćelije – Craiova - aprox. 616 km

Mic dejun. Plecare spre Valjevo unde sunt Mănăstirile: Lelić (moaștele Sf. Nikolaj Velimirović) și Ćelije  (moaștele Sfântului Justin Popović) – Belgrad – traversăm frontiera româno-sârbă pe la Drobeta Turnu Severin - Craiova

BINE DE ȘTIUT

 • În cazul în care călătorul doreste sa achite în lei, se percepe un comision de risc valutar de 2 % fata de cursul BNR din ziua în care se face încasarea.
 • Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.
 • Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
 • Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
 • Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Grecia.
 • Copiii beneficiază de reducere pt. cazare în cameră cu doi adulţi.
 • Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
 • Tariful pentru ferryboat este orientativ, acesta fiind valabil la data publicării programului; pot intervenii modificări ale tarifului.
 • Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
 • Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor.
  Pentru călătorie este necesar paşaportul valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară sau carte de identitate.

Condiții de renunțare

În cazul în care călătorul renunţă din vina sa la pachetul de servicii turistice, el datorează Agenţiei penalizări după cum urmează:

 • 25% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 29 –25 de zile calendaristice înainte de data plecării;
 • 50% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 24 – 20 de zile calendaristice înainte de data plecării;
 • 100% daca anularea se face în următoarele condiții:
  • nu se prezintă la program;
  • într-un interval mai mic de 16 zile calendaristice înainte de data plecării (ori în ziua plecării);
  • în cazul în care călătorul nu este lăsat să treacă una din frontierele de pe traseul excursiei, din motive care sunt legate exclusiv de persoana sa sau din motive care nu pot fi imputate Agenției;
  • în cazul în care călătorul nu respectă condițiile generale ale Agenției, prezintă acte incomplete sau false, nu are pașaport sau nu achită integral excursia în termenele stipulate.
Distribuie în social media
Legal

Licență de turism Nr. 1306 din 01.03.2019

Polița asigurare nr. 000002085/ 01.01.2021-31.12.2021 – City Insurance. Limita de raspundere: 25.000 EUR

Adresă

Str. C.S. Nicolaescu Plopșor nr. 3A
Craiova, Dolj
(în spatele bisericii „Sf. Ilie”)

2020 Pelerinaje.ro. Toate drepturile rezervate.

Close

Serbia

Preț
215 €. per persoană
Durată
5 zile
Destination
Serbia
Călători
35+

  Completează câmpurile pentru a efectua o rezervare. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii   Dacă aveți întrebări sau nelămuriri ne puteți scrie. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii