Pelerinaje Externe Rusia

Preț
1590 €. per persoană
Durată
10 zile
Destinație
Rusia
Pelerini
35+
 • Informații
 • Itinerariu
 • Important

Detalii

Locația de plecare
București - aeroportul Henry Coandă
Locația de revenire
București - aeroportul Henry Coandă
Data de începere a pelerinajului
5 iulie 2021 03:00
Prețul include
 • 9 nopţi cazare în camere duble hoteluri 3*
 • Bilet intrare - Catedrala Sf. Isaak
 • Bilet intrare - Catedrala Sf. Petru și Pavel
 • Bilet intrare - catedralele din Kremlin
 • Bilet intrare - Fortăreața Petru și Pavel
 • Bilet intrare - Galeriile Tretiakov
 • Bilet intrare - Mântuitorul Însângerat (Sankt-Petersburg)
 • Bilet intrare - Moscova - City
 • Bilet intrare - Muzeul Ermitaj
 • Bilet intrare - Muzeul Kremlin
 • Bilet intrare - Parcul Tsaritsino
 • Bilet intrare - Peterhof (Parcul de Jos)
 • Bilet intrare - Vasilie Blajenul (Moscova)
 • Cină
 • Croazieră pe râul Moscova
 • Croazieră pe râul Neva
 • Excursie cu Metroul în Moscova
 • Însoțitor preot ghid
 • Mic Dejun
 • Spectacol folcloric
 • Traducător vorbitor de limba română
 • Transport autocar în Moscova
 • Transport autocar în Sankt-Petersburg
 • Transport avion pe ruta București - Istanbul - Sankt-Petersburg
 • Transport avion pe ruta Moscova - Istanbul - București
Prețul nu include
 • Asigurare medicală obligatorie
 • Taxă de viză
 • Tips șoferi și ghid rus
Detalii costuri
Supliment cameră single (preț / pers.): 400 €.

Sankt-Petersburg

Centrul de Pelerinaje Sf. Nicodim - pelerinaj Rusia

Țarul Petru cel Mare a fondat orașul pe 27 mai (16 mai stil vechi), 1703, după ce a recucerit Ingria de la Suedia. A botezat orașul cu numele sfântului său protector, Sfântul Petru. Inițial, orașul s-a numit Sankt Piterburh, (numele apostolului Petru în limba olandeză; viitorul țar a locuit și a studiat o vreme în Țările de Jos). În acest loc se aflau fortăreața suedeză Nyen, și mai nou Nöteborg, în zona mlăștinoasă pe care o traversa râul Neva către gurile de vărsare din Golful Finlandei.

De vreme ce ridicarea orașului a început în timp de război, prima construcție a fost o fortificație. Cunoscută în zilele noastre ca Fortăreața Sfinții Petru și Pavel, a avut și ea, la început, numele de Sankt Piterburh. Fortăreața a fost ridicată pe insula Iepurelui, pe malul drept al Nevei, la aproximativ 3 km de vărsarea acestuia în mare. Mlaștinile au fost secate și orașul s-a întins în toate părțile, dezvoltarea noii localități fiind făcută sub conducerea inginerilor germani invitați de țar în Rusia. Petru cel Mare a interzis construirea clădirilor din piatră pe tot întinsul imperiului, cu excepția noii capitale, în felul acesta obligând toți meșterii pietrari să vină să lucreze în Sankt Petersburg. Iobagii au asigurat cea mai mare parte a forței de muncă.

Sankt Petersburg a fost gândit ca o nouă capitală a imperiului încă de la început. Pentru poziția sa la Marea Baltică este considerat de Pușkin o fereastră spre vest. Rusia este un important partener de comerț pentru Marea Britanie pentru mulți ani. A fost o bază pentru navele lui Petru cel Mare,protejat de insula fortăreței sale, după care Peter a făcut actualul oraș după numele său.

De-a lungul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, aristocrația rusă a construit numeroase palate care au rezistat până în zilele noastre. Orașul și monumentele lui au suferit însă din cauza inundațiilor teribile, una dintre ele fiind descrisă de Pușkin în Călărețul de aramă.

Dezrobirea iobagilor din 1861, decretată de țarul Alexandru al II-lea, a dus la venirea unui mare număr de săraci în oraș. În suburbii au fost ridicate numeroase case de raport și au apărut primele întreprinderi industriale. Până la sfârșitul secolului, Sankt Petersburg devenise unul dintre cele mai importante centre industriale ale Europei.

Odată cu dezvoltarea industriei, au apărut și mișcările radicale. Organizațiile socialiste au fost responsabile pentru uciderea a numeroși funcționari țariști de rang înalt, inclusiv a țarului Alexandru al II-lea (1881). Revoluția rusă din 1905 a început în capitală și s-a răspândit rapid către zone tot mai îndepărtate ale imperiului. În timpul Primului Război Mondial, numele Sankt Petersburg a fost considerat ca având rezonanță germană șî, la inițiativa țarului Nicolae al II-lea, orașul a fost rebotezat Petrograd, pe 31 august stil nou (18 august stil vechi) 1914.

În 1917 a izbucnit Revoluția Rusă. Prima sa fază, Revoluția din Februarie, a dus la detronarea țarului și la apariția a două centre de putere: Guvernul Provizoriu și Sovietul din Petrograd. Guvernul Provizoriu a fost răsturnat în timpul Revoluției din Octombrie, iar la scurtă vreme după aceasta a izbucnit Războiul civil rus. Apropierea prea mare a orașului de bazele de acțiune ale armatelor contrarevoluționare (albii) și climatul politic instabil l-au forțat pe liderul bolșevic Vladimir Ilici Lenin să mute capitala la Moscova (5 martie 1918). Mutarea s-a dorit temporară, sau cel puțin așa s-a declarat în acele momente, însă Moscova a rămas de atunci capitală. În 24 ianuarie 1924, la trei zile după moartea lui Lenin, Petrogradul a fost redenumit Leningrad, în onoarea fostului conducător. Motivul invocat a fost faptul că Lenin a fost conducătorul Revoluției din Octombrie. Existau și motive mai profunde de simbolism politic: Sankt Petersburg fusese capitala Imperiului Țarist. După Moscova, era cel mai mare oraș din țară și schimbarea de nume dădea un prestigiu și mai mare lui Lenin. Rebotezarea orașului era un simbol al schimbării de sistem politic și social.

Mutarea guvernului la Moscova a produs și o schimbare a migrației populației la sfârșitul secolului al XIX-lea. Beneficiile de care se bucura Petrogradul, dat fiind statutul de capitală, au dispărut. Populația Petrogradului în 1920 era o treime din cât fusese în 1915.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Leningradul a fost încercuit și asediat de Wehrmachtul german, în ceea ce avea să fie cunoscut drept Asediul Leningradului, începând cu 8 septembrie 1941 până pe 27 ianuarie 1944, 29 de luni în total. Peste Lacul Ladoga a fost creat un “Drum al vieții”, în perioada lungă în care lacul era înghețat. Această rută de aprovizionare era însă supusă atacurilor aeriene germane, numai unul din trei camioane de transport reușind să ajungă la destinație. O altă rută de transport a fost deschisă în 18 ianuarie 1943, după ce Armata Roșie a reușit să creeze o spărtură în încercuirea germană. Aproximativ 800.000 din cei 3.000.000 de locuitori au pierit în timpul asediului. Pentru tenacitatea eroică a populației orașului, Leningrad a devenit primul oraș sovietic care a fost decorat cu titlul de Oraș Erou.

Unii istorici susțin că liderul sovietic Iosif Visarionovici Stalin a întârziat în mod voit despresurarea orașului și a împiedicat evacuarea locuitorilor lui din dorința de a lăsa intelectualitatea leningrădeană să piară. Mulți dintre leningrădenii care au fost, totuși, evacuați în colțuri îndepărtate ale Uniunii Sovietice nu s-au mai întors niciodată la casele lor din oraș. Noi date din surse germane arată că Hitler a dispus ca orașul să fie ținut încercuit și să nu se dea atacul pentru cucerirea lui, tocmai pentru uciderea tuturor locuitorilor prin înfometare și obținerea fără pierderi a bogățiilor acestui oraș simbol al Imperiului Rus și al Revoluției din Octombrie. Cele două ipoteze nu se exclud, ambele putând fi, concomitent, valabile.

Războiul a adus mari distrugeri orașului și a ucis pe mulți dintre vechii locuitori ai Petersburgului care nu au fugit din țară după izbucnirea revoluției bolșevice și nu au pierit în epurările în masă interbelice. În ciuda tuturor acestor fapte, orașul a fost reconstruit în deceniile care au urmat, redându-i-se înfățișarea de odinioară. Deși rolul clasei muncitoare a crescut în tot acest timp, orașul a rămas un centru al științei și culturii.

După prăbușirea Uniunii Sovietice din 6 septembrie 1991, majoritatea populației (54%) a fost de acord cu revenirea la “numele original, Sankt Petersburg“. La fel ca și în cazul orașului, 39 de străzi, șase poduri, trei stații de metrou și șase parcuri au fost rebotezate. Totuși, în special oamenii mai în vârstă mai folosesc denumirile mai vechi, de exemplu, folosind vechile denumiri ale străzilor pentru adresele poștale. În rândul tinerei generații, numele Leningrad este folosit ca un protest slab împotriva noii societăți.

În urma unui referendum, numele oblastului (regiunii administrative) a cărei capitală este Sankt Petersburgul, a rămas neschimbat – Leningrad.

 

Moscova

Centrul de Pelerinaje Sf. Nicodim - pelerinaj Rusia

Moscova (în rusă Москва, transliterat: Moskva) este capitala Rusiei, un oraș cu 9,6 milioane locuitori, aflat pe râul Moscova, și cu o suprafață de 878,7 km². Este orașul cu cea mai numeroasă populație din Rusia și cel mai populat subiect federal al Rusiei. Este un centru politic major, economic, cultural, științific, religios, financiar, educațional și de transport al Rusiei și al întregului continent. Moscova este orașul cel mai nordic cu o populație care depășește 10 milioane de locuitori, orașul cu cel mai mare număr de locuitori din Europa și al șaselea din lume. Populația sa, conform rezultatelor preliminare ale recensământului din 2010, este de 11.514.330. Conform listei miliardarilor întocmită de revista Forbes, Moscova avea în 2011 79 de miliardari, detronând astfel New York-ul și devenind orașul cu cel mai mare număr de miliardari.

Moscova este situată pe râul Moscova, în Districtul Federal Central al Rusiei europene. În decursul istoriei orașul a servit drept capitală unei succesiuni de state, de la medievalul Cnezat al Moscovei și urmașul său, Țaratul Rusiei, și până la Uniunea Sovietică. Moscova este gazda Kremlinului, o fortăreață străveche care este astăzi sediul Președinției Rusiei și al ramurii executive a guvernului Rusiei. Kremlinul este, de asemenea, și unul din cele câteva locuri din Patrimoniul Mondial pe care le găzduiește orașul. Ambele camere ale parlamentului rus (Duma de Stat și Sovietul Federației Ruse) funcționează și ele în Moscova.

Orașul este deservit de o rețea de transport extinsă, care include patru aeroporturi internaționale, nouă terminale feroviare și una din cele mai adânc construite instalații de metrou din lume, Metroul din Moscova, al doilea doar după cel din Tokyo în privința numărului de pasageri și recunoscut drept unul din simbolurile Moscovei datorită bogăției și varietății arhitecturale ale celor 185 de stații.

Prima referință este din 1147, când era un orășel obscur într-o mică provincie, cu populație predominant fino-ugrică numită Merya.

Moscova a supraviețuit mai multor dezastre printre care se includ incendiile, revoltele, ocupațiile străine. În septembrie 1812, în perioada războaielor napoleoniene, orașul a fost ocupat de armatele lui Napoleon. Patrioții ruși au dat foc orașului curând după intrarea sa și rezultatul a fost retragerea armatei Franței din Rusia, lucru care a contribuit mult la căderea lui Napoleon.

După revoluția din octombrie 1917 Moscova a devenit capitala Rusiei. O mare parte din oraș a fost modernizată după victoria bolșevică. A fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice până la sfârșitul acesteia în 1991. În decembrie 1941, în perioada celui de al doilea război mondial, puternicele armate germane au fost decisiv învinse în apropierea Moscovei.

În 1991 orașul a fost centrul discuțiilor și luptelor politice care au dus la dizolvarea URSS.

 • Ziua 1
 • Ziua 2
 • Ziua 3
 • Ziua 4
 • Ziua 5
 • Ziua 6
 • Ziua 7
 • Ziua 8
 • Ziua 9
 • Ziua 10
Ziua 1

5 iulie

Întâlnire pe aeroportul Henry Coandă din București la ora  03:00. Zbor spre Sankt Petersburg cu escală la Istanbul Turkish Airlines zbor nr. TK1042 și TK 401.  Sosire la 14.20  Formalitățile vamale, etc. Începem turul orașului cu vizite: istoria orașului de pe malul Mării Baltice începe cu Țarul Petru cel Mare și arhitectul său italian Trezzini. Bulevardul Nevsky, Lavra Sf. Alexandru Nevskyi (închinare la moaștele Sf. Alexandru Nevskyi). Bisericuța și moaștele Sf. Xenia din cimitirul Smolensk. Mănăstirea Sf. Ioan pe Karpova - Moaștele Sf. Ioan de Kronștadt. Cazare  și cină în Sankt Petersburg la Hotel 3*.

Ziua 2

6 iulie

Mic dejun. Peterhof unde se afla mai mult de 100 de fântâni arteziene, pentru care a primit denumirea „Versailles din Rusia”. Plimbare prin Parcul de Jos. Întoarcere la Sankt Petersburg, Catedrala Cazanskaya. Icoana Maicii Domnului „Cazanskaya”. Coloana Alexandru, executată dintr-o singură bucată de granit roșu de Finlanda.Vizitarea Muzeului Ermitaj cu ghid local. Croaziera pe Neva. Cazare și cină în Sankt Petersburg. 

Ziua 3

7 iulie

Mic dejun. Vom vedea Catedrala Învierii Domnului (Mântuitorul Însângerat), Catedrala Sf. Isak care are una din cele mai mari cupole din lume, Monumentul lui Petru cel Mare – statuie ecvestră dezvelită în Piața Senatului în anul 1782. Fortăreața  Petru și Pavel, Catedrala Sf. Petru si Pavel- simbolul orașului, adăpostește cavoul Țarului Petru cel Mare și a altor împarați ai Rusiei. După prânz - transfer la gară pentru îmbarcarea în trenul de Moscova „Sapsan-express”. Sosire și transfer. Cazare  și cină la Hotel 3*.

Ziua 4

8 iulie

Mic dejun. Astăzi vom face o plimbare cu metroul moscovit, un adevărat muzeu subteran, o impresionantă atracţie turistică datorită decorurilor spectaculoase şi unice ale fiecărei staţii, realizate de renumiţi sculptori ruşi, arhitecţi şi artişti, vom ajunge la Catedrala Hristos Mântuitorul . Închinare la moaștele Sf. Ier. Filaret Mitropolitul Moscovei. Kremlin-ul, celebru complex arhitectonic şi istoric fortificat, situat în inima metropolei, mărginit de Râul Moscova (la sud), Catedrala Sf. Vasile şi Piaţa Roșie (la est) şi Grădinile Alexandru (la vest), care include 4 palate, 3 catedrale şi un impunător zid de incintă prevăzut cu 20 de turnuri. Fosta reşedinţă a ţarilor Rusiei şi reşedinţa oficială actuală a preşedintelui Rusiei, Kremlin-ul este un ansamblu arhitectural unic, care a început să fie construit în sec. al XV-lea. Vom admira Piaţa Catedralei – centrul Kremlin-ului, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, principala catedrală a Rusiei şi locul de încoronare a ţarilor Rusiei, un adevărat giuvaier al arhitecturii medievale ruseşti, numită „minune” datorită turlelor care dau senzaţia că plutesc în aer. Vom putea admira, Catedrala Bunavestire cu cele 9 cupole aurite şi fosta biserică privată a ţarilor Rusiei, Catedrala Arhanghelului Mihail – locul de înmormântare al ţarilor, faimosul Clopot al lui Ivan cel Mare care datează din sec. al XVI-lea şi Tunul Țar, Piaţa Roșie, Catedrala Sf. Vasile, Molul GUM, Parcul «Zaryadie». Cazare  și cină la Moskova - Hotel 3*.

Ziua 5

9 iulie

Moscova. Mic dejun. „Moskova- City”, cu vizitarea terasei Imperiale, situată la etajul 58.  Ridicarea cu lifturi de mare viteză (7 m/sec.) la o înălțime mai mare de 200 de metri. Detalii despre istoria celui mai mare centru de afaceri din Europa. Inspectarea complexului Moscova pe platforma stradală dintre turnul Imperial și complexul „Orașul capitalelor.” Plimbare pe podul comercial și pietonal „Bagration”. Mănăstirea Donskoi (moaștele Sf. Pat. Tihon, biserica în care se fierbe Sfântul și marele Mir pentru toată Biserica Rusă), Vizitarea bisericii Sf. Nicolae în Tolmaciah (Icoana Maicii Domnului Vladimirskaya, pictată de Apostolul Luca), după-amiază vă propunem o vizită opţionala la Galeriile Tretyakov – tezaurul naţional de artă al Rusiei şi unul dintre cele mai mari muzee din lume. Colecţia Galeriei este compusă în întregime din opere ruseşti şi este dedicată artiştilor care şi-au adus contribuţia la istoria artei ruseşti sau au fost în strânsă legătură cu ea. Participare la un spectacol folcloric.Cazare  și cină la Moskova - Hotel 3*.

Ziua 6

10 iulie

Mic dejun. Mănăstirea Pocrovsk (moaștele Cuv. Matrona de la Moscova), Pornire spre oraşul Sergiev Posad- locul în care se află cea mai importantă mănăstire a Rusiei, Mănăstirea Sfânta Treime unde se află moaștele Sfântului Serghei din Radonej. De-a lungul timpului, țarii și țarinele Rusiei și-au adus aportul la dezvoltarea mănăstirii și a celorlalte biserici din oraș: Biserica Sf Duh, Biserica Înaltarii, etc. Astăzi zona centrală a orașului face parte din Patrimoniul UNESCO. Cazare Sergiev Posad și cină la  - Hotel 3*.

Ziua 7

11 iulie

Biserica Sf. Treime (participare la Sfânta Liturghie). Mic dejun. Plecare spre Diveevo. Vladimir – prima capitală a Rusiei, cu Catedrala Adormirii Maicii Domnului – prima biserică creștină din Rusia. Diveevo. Mănăstirea Sfintei Treimi unde se află moaştele cuv. Serafim. Cină și cazare la hotelul mănăstirii.

Ziua 8

12 iulie

Participare la Sfânta Liturghie. Mic dejun. Sf. Serafim de Sarov, marele cuvios și stareț, cel mai iubit sfânt al Rusiei; ascet, iubitor al tăcerii, pustnic, rugător, cel care a stat 1000 de zile și nopti în rugăciune pe o piatră, iar în timpul vieții i s-a aratat Maica Domnului de 12 ori.  Izvorul Sf. Serafim de Sarov, închinare la moaștele cuvioaselor Alexandra, Marta, Elena; Sfintele Starețe Parascheva, Pelaghia, Maria; Icoana Făcătoare a Maicii Domnului „Umilința”. Slujba Vecerniei. Drumul crucii pe Kanavka Sf. Serafim. Cină. Căzare la hotelul mănăstirii.

Ziua 9

13 iulie

Întoarcere spre Moscova, pe drum intrăm la MuromMănăstirea Schimbarea la Față și Mănăstirea Bunavestire, Sfinții Petru și Fevronia (ambii odihnesc în aceeași raclă, binecuvatarea familiei creștine), ne închinăm la moaștele Sf. Constantin, Mihail și Teodor (tatal și fiii). Cazare  și cină la Moskova - Hotel 3*.

Ziua 10

14 iulie

Vizită la mănăstirea Sretenskiy (moaștele Sf. Ilarion Troițkii). Parcul Tsaritsino, Dimitrie Cantemir a vândut această proprietate, iar mai tarziu Țarina  Ecaterina a construit un palat și un parc demn de regalitatea rusă. Astăzi putem admira palatul restaurat după aproape 200 de ani de uitare . Timp liber pentru cumpărături. Biserica Acoperământului Maicii Domnului din Yasenevo, care se numește „Ierusalimul din Moskova”. Spre seară  ne îndreptăm către  aeroport pentru zborul spre țară. Întoarcerea cu plecare din Moscova ora 20:00  (TK416) sosire în București ora 02:25-15 iulie (TK 1041).

BINE DE ȘTIUT

 • În cazul în care călătorul doreste sa achite în lei, se percepe un comision de risc valutar de 2 % fata de cursul BNR din ziua în care se face încasarea.
 • Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.
 • Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
 • Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
 • Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Grecia.
 • Copiii beneficiază de reducere pt. cazare în cameră cu doi adulţi.
 • Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
 • Tariful pentru ferryboat este orientativ, acesta fiind valabil la data publicării programului; pot intervenii modificări ale tarifului.
 • Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
 • Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor.
  Pentru călătorie este necesar paşaportul valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară sau carte de identitate.

Condiții de renunțare

În cazul în care călătorul renunţă din vina sa la pachetul de servicii turistice, el datorează Agenţiei penalizări după cum urmează:

 • 25% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 29 –25 de zile calendaristice înainte de data plecării;
 • 50% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 24 – 20 de zile calendaristice înainte de data plecării;
 • 100% daca anularea se face în următoarele condiții:
  • nu se prezintă la program;
  • într-un interval mai mic de 16 zile calendaristice înainte de data plecării (ori în ziua plecării);
  • în cazul în care călătorul nu este lăsat să treacă una din frontierele de pe traseul excursiei, din motive care sunt legate exclusiv de persoana sa sau din motive care nu pot fi imputate Agenției;
  • în cazul în care călătorul nu respectă condițiile generale ale Agenției, prezintă acte incomplete sau false, nu are pașaport sau nu achită integral excursia în termenele stipulate.
Legal

Licență de turism Nr. 1306 din 01.03.2019

Polița asigurare nr. 000002085/ 01.01.2021-31.12.2021 – City Insurance. Limita de raspundere: 25.000 EUR

Adresă

Str. C.S. Nicolaescu Plopșor nr. 3A
Craiova, Dolj
(în spatele bisericii „Sf. Ilie”)

2020 Pelerinaje.ro. Toate drepturile rezervate.

Close

Rusia

Preț
1590 €. per persoană
Durată
10 zile
Destination
Rusia
Călători
35+

  Completează câmpurile pentru a efectua o rezervare. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii   Dacă aveți întrebări sau nelămuriri ne puteți scrie. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii