PLECARE DE PE AEROPORTUL DIN CRAIOVA
- Informații
- Itinerariu
Detalii
- 6 nopţi cazare în camere duble hoteluri 3*
- Intrările la obiectivele menționate în program
- Mic Dejun
- Preot insotitor
- Sistem audio - ghid
- Taxă de viză
- Taxe de aeroport
- Transport autocar aer condiționat
- 40euro care se platesc reprezentantului agentiei in ziua plecarii pentru intrarile de la anumite obiective sofer autocar personal hotelier
- Orice nu este inclus în program
Statul Israel (în ebraică מדינת ישראל, Medinat Israel, în arabă دولة إسرائيل, Dawlat Israil; pronunție ) este o republică parlamentară localizată în Orientul Mijlociu de-a lungul malului de est al Mării Mediterane. Se învecinează cu Libanul în nord, Siria în nord-est, Iordania și Cisiordania în est, Egipt și Fâșia Gaza la sud-vest și conține caracteristici din punct de vedere geografic diverse în suprafața sa relativ mică. Conform cu legislația israeliană, capitala țării este din anul 1949 orașul Ierusalim, dar aproape toate celelalte țări nu o recunosc ca atare, întreținând misiuni diplomatice la Tel Aviv. Israelul este definit în „Declarația de Independență” și în legile lui de bază ca un stat evreiesc și democratic și este singurul stat din lume unde evreii sunt majoritari.
Populația din Israel – conform Biroului Central de Statistică israelian – care include toți cetățenii sau resortisanții, dar nu și muncitorii străini, în interiorul Israelului în sine și în așezările israeliene din „teritoriile ocupate”, a fost estimată în septembrie 2019 la 9.092.000 de oameni, dintre care 6.744.200 sunt evrei. Cetățenii arabi, al doilea grup etnic ca mărime, include atât musulmani cât și creștini. Alte minorități sunt druzi, cerchezi, samariteni și armeni. La sfârșitul anului 2005, 93% din populația arabă din Ierusalimul de Est au căpătat statut de rezidență permanentă și 5% au avut cetățenie israeliană. În înălțimile Golan, druzii au dreptul să aleagă între cetățenia israeliană și cea siriană.
Ierusalim (limba ebraică Ierușalaim – ירושלים; identificat uneori și ca Țion ציון (Sion); în ebraică clasică Ierușalaim și uneori Ierușalem ירושלם; în arabă Al-Quds القدس sau Ur Shalim al Quds, în latină Hierosolyma, în greacă: Ιερουσαλήμ sau Ιεροσόλυμα, în engleză Jerusalem) este un oraș din regiunea istorică Palestina (pentru evrei și creștini „Țara Sfântă” sau „Țara lui Israel”, în arabă Falastin sau în trecut, Siria de sud), în Orientul Mijlociu, considerat oraș sfânt pentru credințele iudaică, creștină și musulmană. Ca număr de populație (850,000 locuitori) și ca arie (12,500 hectare) Ierusalimul este în zilele noastre cel mai mare oraș din Israel și din regiunea Palestinei istorice. Ierusalimul este situat în Munții Iudeei, pe cumpăna apelor a Palestinei de la vest de Iordan, dintre Marea Mediterană și Marea Moartă, la o altitudine de 570-857 metri deasupra nivelului mării.
Oraș cu o zbuciumată istorie antică și medievală, Ierusalimul s-a extins din a doua jumătate a secolului al XIX-lea în afara zidurilor cetății vechi, mai cu seamă în partea de vest, care acoperă în zilele noastre cea mai mare parte a suprafeței orașului. În centrul Ierusalimului se înalță Muntele Templului (Har Habait) , denumit de musulmani, sanctuarul Haram al Sharif. Acolo se află Zidul de apus, principalul loc sacru al evreilor, și Moscheea Al Aqsa cu sanctuarul islamic Cupola Stâncii. În partea de nord a orașului vechi se află Biserica Sfântului Sepulcru, cu mormântul lui Iisus Hristos. În oraș își au sediul Rabinatul central al Israelului, Muftiul Ierusalimului, Custodia catolică a locurilor sfinte, patriarhii ale mai multor biserici – romano-catolică (latină), ortodoxă, greco-catolică, armeană,etc.
Biserica Sfântului Mormânt (denumită și Biserica Sfântului Sepulcru sau Biserica Sfintei Învieri, ultima mai ales în creștinismul de rit răsăritean) este o biserică aflată în interiorul zidurilor vechii cetăți a Ierusalimului. Ea este cel mai însemnat loc de pelerinaj al religiei creștine. Mamei împăratului roman Constantin, împărătesei Elena, i se atribuie identificarea în anul 325 a locului unde a avut loc răstignirea pe cruce a lui Iisus, precum și găsirea unor relicve ale Sfintei Cruci într-o grotă din apropiere. Prin porunca lui Constantin a început în anul 326 zidirea primei biserici în acest loc.
Biserica a fost arsă de persani în 614, reconstruită apoi de patriarhul Modestus pentru a fi iarăși distrusă de califul fanatic fatimid Al-Hakim bi-Amr Allah în 1009; după cutremurul de pământ din anul 1033, care a lovit greu Ierusalimul, stăpânirea arabă fatimidă a permis împăratului bizantin Constantin al IX-lea Monomahul să reclădească biserica între anii 1042-1048. Edificiul a trecut printr-o reconstrucție generală în timpul stăpânirii cruciaților în secolul al XII-lea. Cruciatii au identificat în acel loc trei locuri sfinte – Golgota, Mormântul și Capela cunoscută ca „a Descoperirii Crucii”. Ele au fost incluse într-un singur complex arhitectonic, sub acelaș acoperiș, din porunca reginei Melisanda, soția lui Foulques de Anjou, al treilea rege cruciat al Ierusalimului. Noua biserică a fost inaugurată la 15 iulie 1149, la aniversarea a 58 de ani de la cucerirea orașului de către oștirile catolice. și mai apoi a fost renovată repetat de-a lungul timpului până azi; biserica actuală este reconstrucția care datează din 1810, după ce în dimineața zilei de 30 septembrie 1808 a fost mistuită de un incendiu. Au fost distruse camerele din lemn, mai ales cele din galeria armeană, rămănând intacte capelele Sfintei Elena și a Descoperirii Crucii, Biserica latină și o parte din Calvar.
Iordania (în arabă Al-‘Urdunn, الأُرْدُنّ), oficial Regatul Hașemit al Iordaniei ( arabă المملكة الأردنية الهاشمية, Al-Mamlakah Al-‘Urdunniyyah Al-Hāshimiyyah) este o țară arabă din Orientul Apropiat. Se învecinează cu Siria în nord, cu Irak în nord-est, cu Arabia Saudită la est și la sud și cu Israel și Autoritatea Națională Palestiniană la vest. Împreună cu Israelul împarte coasta Mării Moarte și pe cea a Golfului Akaba (Eilat) al Mării Roșii, împreună cu Arabia Saudită, Israel și Egiptul, micul port Akaba fiind singura sa ieșire la mare. Principala religie este islamul de rit sunit. Limba oficială este araba.
Petra (în arabă ٱلْبَتْرَاء , romanizat: Al-Batrāʾ ; în greacă veche Πέτρα, “Stânca”), cunoscută inițial locuitorilor săi ca Raqmu sau Raqēmō, este un fost oraș antic, situat în Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria” (Al Khazneh), în stil grecesc, din perioada elenistică, cu o înălțime de 42 m, unde s-a turnat și partea finală a filmului “Indiana Jones și ultima cruciadă” (1989).
În antichitate, orașul se numea Rekem și apare menționat în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.C., de către nabateeni, un popor semitic, și a fost capitala lor până în 106 d.C., când a intrat în componența Imperiului roman, devenind capitala provinciei Arabia Petraea.
Orașul continuă să înflorească în următoarele secole. Și-a revenit după cutremurul de pămȃnt de gradul 8-9 pe scara Richter din anul 363 d.C., precum și după o inundație catastrofală ulterioară.
Resturi de scrieri vechi din secolul al VI-lea descriu orașul ca pe o așezare cu ca. 30.000 locuitori, în stare bună de funcționare.
A fost distrus iremediabil la cutremurul din anul 748, după care nu s-a mai refăcut, populația emigrȃnd în alte zone.
Ruinele sale au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului, în secolul al XIII-lea.
Primul european care le-a vizitat și descris a fost exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în anul 1812.
În 1985, Petra a fost inclusă în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial. Este și una din Cele 7 noi minuni ale lumii.
- ZIUA 1
- ZIUA 2
- ZIUA 3
- ZIUA 4
- ZIUA 5
- ZIUA 6
- ZIUA 7
MIERCURI
- Întâlnire pe Aeroportul Internațional Craiova la ora 06:00, decolare la ora 08:30 – cursa Universal Air pe Aeroportul Haifa, la ora 11:00. Deplasare către Grădinile Bahai unde vom putea privi frumoasele gradini suspendate, apoi ne vom îndrepta către muntele Carmel la una din peștera unde se adăpostea Sf. Ilie, la mănăstirea Catolică Stella Maris. Deplasare către Nazareth – închinare în Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil (cu Izvorul Sfintei Fecioare Maria) şi în Biserica Catolică „Buna Vestire” ridicată pe locul unde a fost casa Sfintei Familii. Cana Galileei – închinare în Biserica Ortodoxă ce aminteşte de minunea prefacerii apei în vin la nunta din Cana Galileii.
- Cazare şi cină hotel în Nazareth/Tiberias.
JOI
- Mic dejun. Deplasare la Muntele Tabor– închinare în Biserica Ortodoxă „Schimbarea la Faţă” (locul Schimbării la Faţă a Domnului, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului).
- Deplasare pe Muntele Fericirilor – închinare în Biserica ce aminteşte de celebra predică de pe munte a Domnului. Vizitarea ruinelor oraşului Capernaum, oraşul cel mai iubit de Mântuitorul Iisus Hristos, unde a făcut cele mai multe minuni; vizitarea ruinelor Sinagogii şi a casei unde a fost vindecată soacra Sf. Petru.
- Ne îndreptam spreAmman, capitala Iordaniei, numita în Antichitate –
- Cină şi cazare hotel în Amman.
VINERI
- Mic dejun. Deplasare la Petra. Vizitarea extraordinarei capitale a Nabateenilor. Acest oraș este una dintre minunile lumii, fiind cel mai prețios oraș al Iordaniei (încălțăminte comodă pentru mers pe jos aprox. 4 km).
- Plecăm din Petra și trecem peste Valea lui Moise, revenind la Amman.
- Cazare şi cină la hotel în Amman.
SAMBATA
- Mic dejun. Madaba – orașul mozaicurilor pentru a ne închina în Biserica Ortodoxa Sf.Gheorghe, cuprinzând un mare mozaic cu cea mai veche harta a Țării Sfinte cu centrul la Ierusalim.
- Apoi vom vizita Muntele Nebo de unde Moise a văzut Pământul Făgăduinței.
- Deplasare spre graniță si vom trece în Israel în dreptul orașului Ierihon-cel mai vechi oraș din lume, apoi ne îndreptam spre valea Iordanului și vom vizita locul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos.
- Închinare în Mănăstirea Sf. Gherasim.
- Deplasare spre Ierihon – privire panoramica asupra Mănăstirii Carantania de pe Muntele Ispitirii.
- Închinare în Mănăstirea „Dudul lui Zaheu” şi Aşezământul Românesc de la Ierihon.
- Cazare şi cină hotel în Ierusalim.
DUMINICA
- Mic dejun. Deplasare la Ierusalim, pe Muntele Măslinilor,unde ne vom închina la următoarele locuri sfinte:
- MănăstireaOrtodoxă a Înălţării Domnului, Mănăstirea Pater Noster (loc în care Mântuitorul i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”), Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”), Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor (ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fi prins), Biserica ce adăposteşte Mormântul Maicii Domnului şi Grota Trădării.
- Intrăm în Cetatea Ierusalimuluipe poarta Sf. Ştefan şi ne închinăm în Biserica ridicată deasupra casei în care s-a născut Sf. Fecioară Maria, în Cetatea Antonia. Via Dolorosa (Calea Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Iisus Hristos, ajungând la Biserica Sfintei Învieri (închinare la toate locurile sfinte: Golgota, Piatra Ungerii, Sfântul Mormânt, locul unde s-a aflat Sfânta Cruce etc.
Cazare şi cină hotel în Ierusalim.
LUNI
- Mic dejun. Bethleem– ne vom închina în Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului (ce adăposteşte Peştera în care s-a născut Domnul Iisus Hristos şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului).
- Mănăstirea Sf. Teodosiecu Peştera Magilor în care se află mormintele Teodosie, Sf. Sofia – mama Sf. Sava, Sf. Evloghia – mama Sf. Teodosie, Sf. Teodota – mama Sf. Cosma şi Damian.
- Deplasare în pustiul Iudeii cale de 15 km pentru a vizita Mănăstirea Sf. Sava(accesul în incinta mănăstirii este permis doar bărbaţilor, închinare la moaştele Sf. Sava).
- Cazare şi cină hotel în Ierusalim.
MARTI
- Mic dejun. Deplasare către Hozeva– Mănăstirea Sf. Gheorghe (închinare la moaştele Sf. Ioan Iacob Românul).
- Deplasare pe Muntele Sionului– ne vom închina în Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foişorul „Cina cea de Taină” şi Mormântul Sfântului Proroc şi Psalmist David.
- Aşezământul Românesc de la Ierusalim.
- Deplasare către Aeroportul Ben Gurion – Tel Aviv, decolare la ora 19:00 – cursa Universal Air, sosire pe Aeroportul Internațional Craiova, la ora 21:00.