Pelerinaje Externe GRECIA - SARBATOAREA SF. EFREM CEL NOU

Preț
420 €. per persoană
Durată
5 ZILE
Destinație
Grecia
Pelerini
35+
  • Informații
  • Itinerariu

Detalii

Locația de plecare
CRAIOVA
Locația de revenire
CRAIOVA
Data de începere a pelerinajului
3 mai 2023 05:00
Prețul include
  • 4 nopți cazare în camere duble/triple la hoteluri de 2-3*
  • Cină
  • Mic Dejun
  • Preot insotitor
  • Transport autocar aer condiționat
Prețul nu include
  • Intrările la obiective
  • Orice nu este inclus în program
  • Taxe Feribot

Salonic

A fost capitala unuia dintre cele patru districte romane ale Macedoniei și era condus de un praetor. A fost numit după Thessalonica, soția lui Cassandru și sora lui Alexandru cel Mare, care a fondat orașul. Ea a fost numită astfel de tatăl ei, Filip, pentru că a auzit pentru prima dată de nașterea ei după ce a înfrânt (nike) Tesalia.

În cea de-a doua călătorie misionară, Pavel a predicat în principala sinagogă a evreilor din acea parte a Macedoniei și a pus bazele unei biserici. Opoziția evreilor l-a făcut să plece din oraș spre Berroia.

Ca parte a Macedoniei, Salonic a făcut parte din Imperiul Roman, iar mai târziu din Bizantin – până ce Constantinopolul a fost capturat în Cruciada a patra (1204). Orașul a devenit capitală a Regatului Cruciat al Salonicului, până ce a fost cucerit de despotatul bizantin al Epirusului în 1224. A fost recuperat de Imperiul Bizantin în 1264, dar, neputând să-l susțină împotriva Imperiului Otoman, despotul bizantin Andronikos Palaeologus a fost forțat să-l vândă Veneției, care l-a păstrat sub autoritatea sa până în 1430.

Monumentele paleocreștine și bizantine din Salonic au fost înscrise, în anul 1988, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

În localitățile din împrejurimile Salonicului locuiește o importantă comunitate de meglenoromâni. Aceștia numesc portul Săruna, nume moștenit direct din latinescul Salona. De la ei, și nu de la greci, au preluat denumirea bulgarii și macedonenii, care astăzi îi zic Solun.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

 

Atena

Cea mai veche prezență umană în Atena este atestată la peștera Schist, datată a fi în preajma mileniilor al IX-lea–al VII-lea î.e.n. Atena este locuită permanent de cel puțin 7000 de ani.

Până la 1400 î.e.n., așezarea devenise un centru important al civilizației miceniene, iar Acropola a fost locul unei mari cetăți miceniene ale cărei ruine pot fi recunoscute ca secțiuni ale unor ziduri ciclopiene caracteristice acestei civilizații. Spre deosebire de alte centre miceniene, cum ar fi Micene și Pylos, nu se știe dacă Atena a suferit vreo distrugere în preajma anului 1200 î.e.n., eveniment adesea atribuit unei invazii doriene, iar atenienii au susținut mereu că sunt ionieni „puri”, fără influență dorică. Atena a intrat însă într-o perioadă de declin, ca și multe alte așezări ale epocii bronzului, timp de 150 de ani după aceasta.

Înhumările din Epoca Fierului, ale căror rămășițe au fost găsite la Kerameikos și în alte locuri, demonstrează că, începând cu 900 î.e.n., Atena a devenit unul dintre principalele centre comerciale din regiune, ca și Lefkandi în Euboea și Knossos în Creta. Această poziție ar fi putut să fie și rezultatul poziției sale centrale în lumea greacă, al cetății sale solide de pe Acropolă și a ieșirii la mare, care îi dădea un avantaj natural față de alte orașe rivale de pe uscat, cum ar fi Teba și Sparta.

Atena clasică a devenit principalul oraș al Greciei antice în secolul al V-lea î.e.n., realizările sale culturale punând bazele civilizației occidentale. El a fost depășit în cele din urmă de orașul-stat rival Sparta. Până la sfârșitul antichității târzii, orașul a decăzut, după care și-a revenit în a doua jumătate a perioadei bizantine medii (secolele al IX-lea–al X-lea e.n.), și a fost relativ prosper în timpul Cruciadelor, profitând de pe urma comerțului cu orașele italiene. În 1453 a fost cucerit de Imperiul Otoman și a intrat într-o lungă perioadă de declin.

După războiul de independență al Greciei, Atena a fost ales capitală a noii Grecii independente în 1834, în mare parte din motive istorice și sentimentale. La acea vreme, era un orășel modest construit la poalele Acropolei. Primul rege al Greciei, Otto al Bavariei, a cerut arhitecților Stamatios Kleanthis și Gustav Schaubert să proiecteze un oraș modern demn de a fi capitală de țară.

Primul plan al orașului modern era format dintr-un triunghi definit de Acropolă, de cimitirul antic Kerameikos și de noul palat al regelui (care astăzi este sediul parlamentului grec), pentru a evidenția continuitatea între Atena antică și cea modernă. Neoclasicismul, stilul internațional al epocii, a fost stilul arhitectural prin care arhitecți bavarezi, francezi și greci, cum ar fi Hansen, Klenze, Boulanger și Kaftantzoglou, au proiectat primele clădiri publice importante ale noii capitale. În 1896, Atena a găzduit primele Jocuri Olimpice moderne. În anii 1920, mai mulți refugiați greci, evacuați din Asia Mică în urma războiului greco-turc, au dus la creșterea populației Atenei; cu toate acestea, abia după al Doilea Război Mondial, după anii 1950 și 1960, populația orașului a explodat, iar Atena a început să se extindă treptat în toate direcțiile. În anii 1980 a devenit clar că poluarea fabricilor și creșterea numărului de automobile, precum și lipsa spațiului suficient deveniseră principalele probleme ale orașului. Mai multe măsuri anti-poluare au fost luate de autorități în anii 1990, fiind combinate cu o îmbunătățire substanțială a infrastructurii orașului (inclusiv autostrada Attiki Odos, extinderea metroului, și noul aeroport internațional), care împreună au ameliorat poluarea și au transformat Atena într-un oraș mult mai funcțional.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

 

Meteora

Meteora (greacă Μετέωρα, ad literam „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” sau „sus în ceruri” – etimologic referitor la „meteorit”) este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos.

Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munților Pindului, în centrul Greciei. Cel mai apropiat oraș este Kalambaka. Meteora este înregistrată în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1988.

Ca fenomen fizic este unic în toată lumea. Această formațiune de stânci a luat naștere datorită unui con în formă de deltă, constituit din pietre de râu și nămol, care se vărsau în vechiul lac tessalic. După separația geologică a masivilor muntoși ai Olimpului și ai Ossei, apele lacului au găsit ieșire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv în formă de deltă s-a scindat în pietre și stânci uriașe compacte cu înălțimi de până la 400 metri.

În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlaam, Sfânta Treime, Sf. Ștefan, Rusanou, Sf. Nicolae).

  • Ziua 1
  • Ziua 2
  • Ziua 3
  • Ziua 4
  • Ziua 5
Ziua 1

Craiova – Sofia – Paralia

Întâlnire la ora 05:00 în fața Catedralei Mitropolitane Sf. Dumitru din Craiova, plecare la ora 05:30 pe ruta Craiova – Bechet – Sofia-Kulata- Paralia. Cazare și cină în Paralia .

Ziua 2

Paralia – Evia - Atena

Mic dejun. Vom merge la Mănastirea Kato Xenia, unde ne vom închina la o parte din Brâul Maicii Domnului. Vom continua traseul și vom traversa cu ferry boat-ul către Insula Evia, unde ne vom închina la Mănăstirea David cel Bătrân, în funcție de timp, iar apoi traseul nostru se va termina cu Mănăstirea Sf. Ioan Rusul unde ne vom închina. După amiază ne îndreptăm către mănăstirea Nea Makri pentru a ne închina la moaștele Sf. Mc. Efrem cel Nou, tămăduitor de boli și vom participa la Slujba Vecerniei în cinstea Sf. Efrem cel Nou. Cină și cazare la Hotel în Atena.

Ziua 3

Atena – Eghina – Atena

Mic dejun. Ne îndreptam către Pireus de unde vom lua ferryboat-ul către insula Eghina unde vom merge la mănăstirea ce adăpostește moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul. Revenim la Atena unde vom face un tur al Atenei. . Cină și cazare în Atena.

Ziua 4

Atena – Kalambaca -Salonic

Mic dejun. Ne vom îndrepta către Kalambaka, iar în funcție de timp com vizita două din mănăstirile din complexul Monastic Meteora. Cazare și cină Salonic.

Ziua 5

Salonic – Craiova

Mic dejun. Vizitarea principalelor obiective din frumoasa capital a Greciei de Nord: Biserica Sf. Dimitrie, Sf. Sofia, Turnul Alb, Arcul lui Galeriu.  Având în memorie minunatele locuri din Grecia, ne îndreptăm către casă pe ruta Sofia –Craiova. Se ajunge în Craiova în funcţie de formalităţile vamale şi de trafic.

 

Legal

Licență de turism Nr. 1306 din 01.03.2019

Polița asigurare nr. 57107/ 01.01.2023 – 31.12.2023 – Omniasig. Limita de raspundere: 25.000 EUR

Adresă

Str. C.S. Nicolaescu Plopșor nr. 3A
Craiova, Dolj
(în spatele bisericii „Sf. Ilie”)

2020 Pelerinaje.ro. Toate drepturile rezervate.

Close

GRECIA - SARBATOAREA SF. EFREM CEL NOU

Preț
420 €. per persoană
Durată
5 ZILE
Destination
Grecia
Călători
35+

    Completează câmpurile pentru a efectua o rezervare. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

    [tour_date]



      Dacă aveți întrebări sau nelămuriri ne puteți scrie. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii