Pelerinaje Externe Cele 7 Biserici ale Apocalipsei

Preț
380 €. per persoană
Durată
8 zile
Destinație
Turcia
Pelerini
35+
 • Informații
 • Itinerariu
 • Important

Detalii

Locația de plecare
Craiova
Locația de revenire
Craiova
Prețul include
 • 3 seri cu cină tip bufet
 • 7 nopți cazare hotel 3/4* clasificare locală
 • Mic Dejun
 • Transport autocar 4*
Prețul nu include
 • Asigurare medicală (obligatorie)
 • excursiile opționale (aprox 20 euro/pers)
 • ghid turc autorizat aprox (50 euro/pers)
 • Sistem audio - ghid

Republica Turcia (limba turcă: Türkiye) este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia) și 3% în Europa (peninsula Balcanică). Turcia are granițe cu opt țări: Grecia și Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia și Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; Irak și Siria la sud. Turcia este o republică democratică, laică, constituțională al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Turcia este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC și Consiliul Europei. În octombrie 2005 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara. Strâmtoarea Bosfor care separă Asia de sud-vest de Europa de sud-est se află în Turcia. Anatolia e situată între Marea Neagră la nord și Marea Mediterană la sud, cu Marea Egee și Marea Marmara la vest. Unii geografi consideră Turcia ca o parte a Europei datorită anumitor caracteristici culturale, politice și istorice. Datorită poziției sale geografice între Europa și Asia și între trei mări, Turcia a fost o răscruce istorică, patria și câmpul de luptă a mai multor mari civilizații și un centru de comerț.

Populația Turciei a fost de 83.154.997 în anul 2019. Densitatea medie a populației este de 92 pers/km pătrat. Proporția reședinței în zonele urbane este de 75,5%. Oamenii din grupa de vârstă 15-64 ani constituie 67% din totalul populației, grupei de vârstă între 0-14 ani îi corespunde 26% din populație, în timp ce grupei de vârstă de 65 și peste 65 ani îi corespunde 7% din totalul populației. Speranța de viață la bărbați este de 71,1 ani și la femei 75,3 ani, cu o medie globală de 73,2 ani pentru întreaga populație. Educația este obligatorie și gratuită pentru 6-15 ani. Rata de alfabetizare este de 96% pentru bărbați, 80,4% pentru femei, cu o medie globală de 88,1%. Cifrele mici la femei de datorează, în principal, obiceiurilor tradiționale ale arabilor și kurzilor care locuiesc în provinciile de SE ale țării. Articolul 66 din Constituția turcă definește „un turc” ca „oricine care este obligat de statul turc prin legături cetățenești”, prin urmare folosirea legală a cuvântului „turc”ca cetățean al Turciei este diferit de definiția etnică. Totuși, majoritatea populației turcești este de etnie turcă.

Turcia este un stat secular, fără o religie oficială de stat; Constituția Turciei enunță libertatea religiei și a conștiinței. Aproximativ 99% din populație e înregistrată, însă, ca fiind musulmană, majoritatea fiind sunniți; cu toate acestea, un sondaj realizat în 2007 a constatat că aproximativ 3% dintre adulți își definesc relațiile cu religia ca fiind „fără convingere religioasă” sau că „nu cred în obligațiile religioase”.

 • Ziua 1
 • Ziua 2
 • Ziua 3
 • Ziua 4
 • Ziua 5
 • Ziua 6
 • Ziua 7
 • Ziua 8
Ziua 1

Craiova – Canakkale

Întâlnire la Catedrala “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” plecăm la ora 04:00 pe traseul Craiova – Capitan Andreevo – Kapikule (Turcia) – Edirne (fostul oraș Adrianopol), tur panoramic Podul Tunca și Moscheea Selimiye Cami cu cea mai mare cupolă a unei moschei din întreaga Turcie.Traversarea Strâmtorii Dardanele (leagă Marea Egee cu Marea Marmara) cu feribotul până la Canakkale. Cazare la hotel în Canakkale.

Ziua 2

Kanakkale – Ayvalik – Pergamum – Smyrna (Izmir) – Kusadasi

După micul dejun vizităm ruinele vechilor Cetăți Troia I – IX (primul oraș a fost fondat în mileniul III î.Hr. în timpul Epocii Bronzului. Se păstrază inclusiv ruine din Troia VII, cea descrisa de Homer.  Continuăm apoi vizita la Pergamum,  începând, treptat, să interacționăm cu locurile prin care au trecut Maica Domnului, Sf. Ap. Pavel, Sf. Ap. Ioan, Sf. Ap. Luca, lăsându-și amprenta fiecare în felul lui. Odată ajunși la Pergam, cunoscut drept un „oraș al tămăduirii”, încă din antichitate, vom vizita locul unde se află un vestit altar al lui Zeus – “Știu unde locuiești: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei” (Apocalipsa 2:12-17), un templu închinat zeiței Atena, o bibliotecă antică ce rivaliza cu Biblioteca din Alexandria, iar în sudul orașului, celebrul centru de tratamente și cură termală dedicat zeului medicinii, Asclepius. Ne continuăm drumul spre cea de-a doua Biserică din cele șapte, care se află la Smirna – Izmirul de astăzi (Smirna înseamnă “miros plăcut” sau “jertfă plăcută”, aluzie la miile de martiri pe care Biserica i-a avut în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor). Primul arhiepiscop al Smirnei a fost Sf. Policarp, cel care a fost numit la rugămintea Sf. Ioan. Ca și în vechime, azi orașul Izmir este un oraș înfloritor, fiind al treilea ca mărime din Turcia, după capitala Ankara și Istanbul. Despre biserica din Smirna nu se știe aproape nimic, în Biblie nu mai este amintită în altă parte. Biserica din Smirna este una din cele 2 biserici cărora Mântuitorul nu le adresează nicio mustrare. Mesajul pentru Biserica din Smirna este unul de încurajare “Cel ce va birui nicidecum nu va fi vătămat de a doua moarte” (Apocalipsa 2: 8-11). Ne vom continua traseul spre Selcuk. Cazare și cină la hotel în Kusadasi.

Ziua 3

Kusadasi – Efes, Casa Fecioarei Maria – Selcuk – Kusadasi

Mic dejun. Nu departe de Kusadasi se găsesc ruinele orașului antic Efes („Poarta Asiei!”, patria filosofului Heraclit, fondat în sec XI î.e.n de către Ionieni, cu urme majore ale prezenței Apostolilor Ioan și Pavel) și ale Templului zeiței Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii antice). Aici se află prima din cele șapte Biserici ale Apocalipsei, fondată în anul 54 e.n de către Apostolul Pavel – locul unde s-a ținut cel de-al III-lea Sinod Ecumenic, anul 431 d.Hr. Se pot vizita ruinele acestei biserici, dar și vestigiile antice ale cetății: Biblioteca lui Celsius, Templele lui Adrian și Domițian, amfiteatre, camerele consiliului, gimnaziul, terme, Marele Teatru (cu o capacitate de 25.000 de locuri).În Efes vom merge efectiv pe urmele Maicii Domnului și ale Apostolilor Ioan și Pavel care au trăit aici în anii de după Învierea lui Iisus, încreștinând zeci de mii de păgâni. Evanghelia a pătruns în Efes în jurul anului 52 D.C., în timpul celei de-a doua călătorii misionare a lui Pavel, când acesta se reîntorcea la Ierusalim.Pavel a revenit apoi în Efes, unde a lucrat 2 sau 3 ani. Biserica din Efes trăia și lupta în mijlocul unei societăți păgâne, vrajmașe. Pericolul cel mare venea însă de la falșii apostoli. “Știu faptele tale, osteneala ta și răbdarea ta, și că nu poți să suferi pe cei răi; că ai pus la încercare pe cei ce zic că sunt apostoli și nu sunt, și i-ai găsit mincinoși” (Apocalipsa 2: 1-7). Casa Maicii Domnului este chiar deasupra, în vârful Muntelui Privighetorilor. O căsuță unde s-a retras îndurerata mamă a Mântuitorului, adusă cu sine de Apostolul Ioan după prigoana din Ierusalim.Aleea ce trece pe dedesubtul bisericii, sprijinită de un zid înalt ce susține pământul bisericii, e acoperit cu hârtiuțe albe ce reprezintă dorințele oamenilor ce au trecut pe aici. După prânz se vizitează Basilica Sfântului Apostol Ioan Evanghelistul, frumoasa catedrală refacută de Împărații Constantin și Elena unde se păstrează intact mormântul Sfântului Apostol Ioan Evanghelistul. Cina și cazarea în Kusadasi.

Ziua 4

Kusadasi – Laodicea – Hierapolis – Pamukkale

După micul dejun vom porni spre a șaptea Biserică a Apocalipsei, ce se află la Laodicea.  Laodicea a fost un oraș important din Asia Mică. Începuturile creștinismului aici, sunt legate cel mai probabil de cea de-a treia călătorie misionară a Apostolului Pavel în Asia Mică.
Situat la intersecția a trei drumuri comerciale, acest oraș a devenit o metropolă a luxului și a bogăției. Caravanele de negustori au adus spre cetate nu numai mărfuri din toate colțurile pământului, ci și obiceiuri diferite. Din acest motiv, în cetate domnea o toleranță generală. Acest climat de libertinism a dus la instaurarea unei atmosfere de relativism, în care normele absolute au fost lăsate la o parte. „Laodicea” înseamnă „Voia poporului, dreptatea poporului, voința celor mulți”. Fiecare era liber să trăiască după mintea lui. Tocmai de aceea, bisericii din aceasta cetate, Mântuitorul îi transmite una dintre cele mai impresionante scrisori din Cartea Apocalipsei. “Dar fiindcă ești căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea. Pentru că zici: Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic, și nu știi că ești ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol” (Apocalipsa 3: 14-22). După prânz se vizitează Necropola și Cetatea Hierapolis unde vom merge la biserica ridicată pe locul martiriului Sf. Ap. Filip. Continuăm cu terasele de calcar de la Pamukkale – relief unic în lume. Ca urmare a numeroaselor mișcări tectonice, în timp, natura a creat la Pamukkale o panoramă fascinantă, care dezvăluie și vestitele băi de calcar. Calcarul a fost modelat de cutremurele care s-au produs aici și s-a stratificat, astfel încât s-au creat un fel de trepte. Ulterior, apa care s-a scurs pe aceste trepte a săpat în calcar formând mici cratere umplute cu apa termală. Cazare și cină la hotel în Pamukkale.

Ziua 5

Pamukkale – Philadelphia – Sardis – Tiatira – Istanbul

Mic dejun. De la Pamukkale ne îndreptăm spre cea de-a șasea Biserică, în Philadelphia. Biserica aceasta din Asia Mică a fost una din cele mai bune adunări creștine. Mântuitorul Iisus nu-i găsește nici un fel de acuzare. “Fiindcă ai păzit cuvântul răbdării Mele, te voi păzi și Eu de ceasul încercării care are să vină peste lumea întreagă ca să încerce pe locuitorii pământului. Eu vin curând. Păstrează ce ai, ca nimeni să nu-ți ia cununa.” (Apocalipsa 3: 7-13). Apoi se vizitează cea de-a cincea biserică, cea de la Sardes. Biserica din Sardes este corespondentul spiritual al Bisericii aflate pe moarte. Numele cetății înseamnă „rămășițe”. Acest oraș, proverbial de bogat, așezat pe meterezele unei culmi muntoase, căzuse de două ori în mâinile dușmanilor din cauza lipsei de veghere. Încrezători în poziția lor de necucerit, locuitorii cetății n-au lăsat strajă în timpul nopții. De două ori Sardes a fost transformată în ruine. “Știu faptele tale: că iți merge numele că trăiești, dar ești mort.” (Apocalipsa 3: 1-6). De aici pornim spre nord pentru a ajunge la cea de-a patra Biserică, Tiatira, în centrul orașului Akhisar. Biserica din Tiatira este urmarea firească a Bisericii din Pergam. Idolatria și imoralitatea începute atunci și-au ajuns acum culmea. Tiatira este „Biserica îngropată sub influența lumii”. Scrisoarea aceasta este cea mai lungă dintre toate cele șapte. Ea este un rechizitoriu împotriva compromisului și o judecată aspră a păcatului: “Știu faptele tale, dragostea ta, credința ta, slujba ta, răbdarea ta și faptele tale de pe urmă, că sunt mai multe decat cele dintâi. Dar iată ce am împotriva ta: Tu lași ca Izabela, femeia aceea care se zice proorocița, să învețe și să amăgească pe robii Mei ca să se dedea la curvie și să mănânce din lucrurile jertfite idolilor” (Apocalipsa 2:18-29). Cazare la hotel în Istanbul.

Ziua 6

Istanbul, Palatul Topkapi, Catedrala Sf. Sofia

Micul dejun. Vom porni într-un tur pietonal în cadrul căruia vom vizita cele mai importante obiective laice din Istanbul: Palatul Topkapi, fosta reședință a sultanilor otomani, astăzi muzeu; alături de Sfânta Sofia, palatul este cel mai vizitat loc din Turcia; adăposteşte exponate unice: sabia Psalmistului David, toiagul lui Moise, o parte a capului şi mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, turbanul lui Iosif și cel al lui Avraam, sabia Sfântului Ştefan cel Mare; Catedrala Sfânta Sofia  (Biserica Sfintei Înțelepciuni) fosta Catedrală a Patriarhiei din Constantinopol, apoi transformată în moschee, astăzi fiind muzeu; prima biserică a fost construită în anul 325 de către Constantin cel Mare ultima ceremonie creștină fiind ținută în data de 29 mai 1453; Basilica Cisterne, Moscheea Albastră (singura moschee din lume cu 6 minarete) cea mai mare moschee din Istanbul, fiind un simbol al Turciei; moscheea este cunoscută sub numele de Moscheea Albastră datorită celor 21.000 de panouri de faianță; locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II, Obeliscul Egiptean, Coloana Şerpuită ridicată pe locul forumului lui Constantin, Coloana lui Constantin Porfirogenetul. Vom încheia ziua cu timp liber în Bazarul lui Bayazid. Cazare la hotel în Istanbul.

Ziua 7

Măn. Vlaherne – Măn. Izvorul Tămăduirii – Patriarhia Ecumenică

Micul dejun. Ne îndreptăm spre  Mănăstirea Izvorul Tămăduirii care a fost construită de către Împăratul Leon I (457-474), apoi continuăm cu vizita la Biserica Românească din Istanbul cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi. Ne deplasăm la Biserica din Vlaherne cu hramul Acoperământul Maicii Domnului; cel mai important eveniment a avut loc în anul 626, atunci când Constantinopolul a fost asediat de către avari, în timp ce Împăratul Heracle cu trupele sale erau plecați la luptă cu perșii. Icoana Maicii Domnului Blachernitissa a fost scoasă în procesiune, iar avarii au încetat asediul; victoria a fost pusă pe seama Maicii Domnului; după Catedrala Sfânta Sofia, aceasta este cea mai importantă biserică închinată Maicii Domnului din oraș. Ziua continuă cu vizită la Patriarhia Ecumenică şi Muzeul Chora, fostă biserică ortodoxă, socotită una din cele mai frumoase biserici bizantine din Turcia. Opțional se poate termina ziua cu o relaxantă croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic. Cazare la hotel în Istanbul.

Ziua 8

Istanbul – Craiova

Mic dejun. Plecăm spre România. Se ajunge în Craiova în funcție de traficul auto și de formalitățile vamale.

BINE DE ȘTIUT

 • Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.
 • Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).
 • Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
 • Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Turcia.
 • Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
 • Tariful pentru ferryboat este orientativ, acesta fiind valabil la data publicării programului; pot intervenii modificări ale tarifului.
 • Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
 • Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor.
 • Pentru călătorie este necesar paşaportul valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară

 

Condiții de renunțare

În cazul în care călătorul renunţă din vina sa la pachetul de servicii turistice, el datorează Agenţiei penalizări după cum urmează:

 • 25% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 29 –25 de zile calendaristice înainte de data plecării;
 • 50% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 24 – 20 de zile calendaristice înainte de data plecării;
 • 100% daca anularea se face în următoarele condiții:
  • nu se prezintă la program;
  • într-un interval mai mic de 16 zile calendaristice înainte de data plecării (ori în ziua plecării);
  • în cazul în care călătorul nu este lăsat să treacă una din frontierele de pe traseul excursiei, din motive care sunt legate exclusiv de persoana sa sau din motive care nu pot fi imputate Agenției;
  • în cazul în care călătorul nu respectă condițiile generale ale Agenției, prezintă acte incomplete sau false, nu are pașaport sau nu achită integral excursia în termenele stipulate;

 

Legal

Licență de turism Nr. 1306 din 01.03.2019

Polița asigurare nr. 000002085/ 01.01.2021-31.12.2021 – City Insurance. Limita de raspundere: 25.000 EUR

Adresă

Str. C.S. Nicolaescu Plopșor nr. 3A
Craiova, Dolj
(în spatele bisericii „Sf. Ilie”)

2020 Pelerinaje.ro. Toate drepturile rezervate.

Close

Cele 7 Biserici ale Apocalipsei

Preț
380 €. per persoană
Durată
8 zile
Destination
Turcia
Călători
35+

  Completează câmpurile pentru a efectua o rezervare. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii   Dacă aveți întrebări sau nelămuriri ne puteți scrie. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii