Belgrad

Price
120 EUR. per person
Duration
2 ZILE
Destination
Serbia
Travellers
35+
 • Information
 • Tour Plan
Serbia (sârbă Србија, cu alfabetul latin: Srbija; pronunție sârbă: /sř̩bija/), oficial Republica Serbia ( sârbă Република Србија, cu alfabetul latin: Republika Srbija [repǔblika sř̩bija] ), este o țară situată la răscrucea Europei Centrale cu Europa de Sud-Est, în sudul Câmpiei Panonice și în Balcanii centrali. Teritoriul a fost locuit din paleolitic, iar migrațiile slave în...

What's included

Destination
Departure Location
CRAIOVA- CATEDRALA SF. DUMITRU
Return Location
CRAIOVA- CATEDRALA SF. DUMITRU
Price includes
 • 1 noapte cazare hotel/pensiune 3*
 • Preot insotitor
Price does not include
 • Intrari obiective (aprox 20 Euro)

Serbia (sârbă Србија, cu alfabetul latin: Srbija; pronunție sârbă: /sř̩bija/), oficial Republica Serbia ( sârbă Република Србија, cu alfabetul latin: Republika Srbija [repǔblika sř̩bija] ), este o țară situată la răscrucea Europei Centrale cu Europa de Sud-Est, în sudul Câmpiei Panonice și în Balcanii centrali. Teritoriul a fost locuit din paleolitic, iar migrațiile slave în Balcani dintre secolele V-VII au dus la formarea câtorva state suverane în Evul Mediu timpuriu, state care uneori au recunoscut în mod nominal suzeranitatea bizantină, francă și maghiară. Regatul Serbiei a obținut recunoașterea de către Vatican și Constantinopol în 1217, ajungând la apogeu în 1346 ca un Țarat Sârb de relativ scurtă durată. La mijlocul secolului al XVI-lea, întreaga Serbie modernă a fost anexată de otomani, dominație uneori întreruptă de Imperiul Habsburgic, care a început să se extindă spre Serbia Centrală pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, reușind să cucerească și să mențină sub control un cap de pod în Vojvodina modernă. La începutul secolului al XIX-lea, Revoluția sârbă a dus la apariția statului național ca prima monarhie constituțională din regiune, care și-a extins ulterior teritoriul. După pierderile omenești dezastruoase din Primul Război Mondial și unificarea ulterioară a fostei coroane Habsburgice a Voivodinei (și a altor teritorii) cu Serbia, țara a cofondat, împreună cu alte popoare slave sudice, Iugoslavia, stat ce a existat în diferite configurații politice până la războaiele iugoslave din anii 1990. În procesul destrămării Iugoslaviei, Serbia a format o uniune statală cu Muntenegru care a fost însă dizolvată pe cale pașnică în 2006. În 2008, parlamentul provinciei Kosovo a declarat în mod unilateral independența acestui teritoriu, și a fost recunoscut de majoritatea țărilor membre ONU.

Constituția Serbiei o definește ca pe un stat secular cu libertate religioasă garantată. Creștinii ortodocși, în număr de 6.079.396, reprezintă 84,5% din populația țării. Biserica Ortodoxă Sârbă este cea mai mare și biserică a țării, adepții ei fiind în mare parte sârbi. Alte comunități creștine ortodoxe din Serbia sunt muntenegrenii, românii, vlahii, macedonenii și bulgarii.

Belgrad (în sârbă Београд, cu alfabetul latin: Beograd😉 este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei. Este situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea — două căi navigabile internaționale —, unde Câmpia Panonică întâlnește Balcanii. De asemenea, orașul este plasat de-a lungul coridoarelor paneuropene X și VII. Cu o populație de 1.756.534 (conform estimărilor oficiale din 2007) de locuitori, care include și cetățenii ce locuiesc temporar în străinătate, Belgrad este cel mai mare oraș de pe teritoriul fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunăre, după Budapesta și Viena și al patrulea din sud-estul Europei, după Istanbul, Atena și București.

Fiind unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, cu dovezi arheologice ale așezărilor încă din mileniul al V-lea î.Hr.,Belgradul și zona sa urbană au fost locul de naștere al culturii Vinča, cea mai mare cultură preistorică europeană. Locația a fost descoperită de greci, celții l-au construit și numit Orașul Alb (nume pe care, tradus în sârbă, încă îl poartă, începând cu anul 878 d.Hr.), iar romanii i-au acordat drepturi orășenești, înainte să fie populat complet de sârbii albi. Orașul a fost câmpul de luptă a peste 115 conflicte internaționale și a fost dărâmat de 44 de ori, încă din perioada antică de numeroasele armate orientale și occidentale. În perioada medievală, orașul se află, succesiv, sub stăpânirea bizantinilor, francilor, bulgarilor, ungurilor și a sârbilor. În 1521, Belgradul a fost cucerit de otomani și a devenit reședința Pașalâcului Belgrad, fiind declarat principalul oraș al Europei Otomane și printre cele mai mari orașe europene. Orașul a devenit capitala Serbiei în 1841, după o perioadă de suzeranitate a Imperiilor Austriac și Otoman. Totuși, partea nordică a orașului a rămas în Austria până în 1918, când s-a destrămat Imperiul Austro-Ungar. Orașul unit a fost atunci capitala entităților Iugoslaviei, până în 2006, când Muntenegru s-a declarat stat suveran.

Belgradul are statutul de unitate teritorială separată în Serbia, cu un guvern autonom. Teritoriul său este divizat în 17 municipii, fiecare cu propriul consiliu local. Acoperă 3,6% din întreaga suprafață a țării, iar 24% din populația Serbiei locuiește în acest oraș. Belgrad este totodată și centrul economic, cultural, educațional și științific al Serbiei.

 

 • ZIUA 1
 • ZIUA 2
ZIUA 1

Craiova - Belgrad

Ora 07:00 – plecare din spatele Catedralei Mitropolitane din Craiova, către Serbia. Traversăm frontiera româno-sârbă pe la Drobeta Turnu Severin și ajungem în capitala Serbiei, Belgrad. Vizitam Cetatea Kalemegdan, bucurându-ne de priveliștea deosebită a confluenței râurilor Sava și Dunăre. În cetate se afla biserica Ružica (închinată Nașterii Maicii Domnului, o frumoasă biserică aflată în interiorul zidurilor Cetății Kalemegdan), Biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu (această uriașă biserică cu cinci cupole, bazată pe designul Mănăstirii Gracanica din Kosovo, adăpostește mormântul împăratului Dušan „cel puternic”.) - Mănăstirea Rakovica (cu hramul arhanghelilor Mihail și Gavriil - este locul unde a fost hirotonit ca diacon Sfântul Nicolae Velimirovici si Parintele Tadei ca si ieromonah) – mormantul Patriarhului Pavle si o particica din moastele Sfantului Nectarie Belgrad) -cazare Belgrad.

ZIUA 2

Belgrad - Craiova

Mic dejun. Participarea la Liturghie, la Catedrala Sf. Sava (ridicată pe locul unde au fost arse moaștele Sfântului Sava – considerată a fi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume.) Timp liber în Belgrad pentru a admira frumusețile orașului, după care ne vom îmbarca în autocar pentru întoarcere, ajungem în Craiova în funcție de trafic și de formalitățile vamale.

Share on social networks
Legal

Licență de turism Nr. 1306 din 01.03.2019

Polița asigurare nr. 57107/ 01.01.2023 – 31.12.2023 – Omniasig. Limita de raspundere: 25.000 EUR

Adresă

Str. C.S. Nicolaescu Plopșor nr. 3A
Craiova, Dolj
(în spatele bisericii „Sf. Ilie”)

2020 Pelerinaje.ro. Toate drepturile rezervate.

Close

Belgrad

Price
120 EUR. per person
Duration
2 ZILE
Destination
Serbia
Travellers
35+

  Completează câmpurile pentru a efectua o rezervare. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

  [tour_date]   Dacă aveți întrebări sau nelămuriri ne puteți scrie. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii