Centrul de pelerinaje Sfântul Nicodim

Maramureș

Pelerinaj în Maramureș

26 iulie – 31 iulie 2021

Ziua 1, Craiova – Mânăstirea Cozia – Mânăstirea Sighișoara – Mânăstirea Recea (335 km.) 

Întâlnire la ora 05:30 în fața Catedralei Mitropolitane Sfântul Dumitru din Craiova, plecare la ora  06:00 pe ruta Craiova – Râminicu – Vâlcea. Primul popas duhovnicesc îl vom face la Mânăstirea Cozia, construită între anii 1387-1391, de către domnitorul Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era „sfetnicul lui Mircea întru cele dumnezeiești”. În pronaos se găsesc mormintele voievodului Mircea cel Bătrân și al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, călugărită după moartea fiului ei, decedată în 1605.Ne continuăm pelerinajul nostru și ne îndreptăm spre Mânăstirea Sighișoara, mânăstire de călugări cu viața de obște, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Ne îndreptam spre Mânăstirea Recea întregul asamblu iconografic, lucrat cu foiță de aur care are un aspect frumos delicat cald și rafinat ceea ce oferă ochiului și sufletului o stare de înălțare spirituală. Pereții sunt lucrați în mozaic venețian amintind de maniera de a picta în primele veacuri creștine având ca model Ravena. Cazare – Tîrgu Mureș.

Ziua 2, Casa memoriala George Coșbuc – Mânăstirea Moisei (240 km.) 

Mic dejun. Plecăm din Târgu Mureș și ne îndreptăm spre Casa Memoriala a lui George Coșbuc, apreciată ca una din cele mai vechi clădiri din spaţiul Țării Năsăudului. Continuăm cu Mânăstirea Moisei. În interiorul noii biserici apare o scenă deosebită, chiar unică: Sfântul Ierarh Sava Brancovici, cel care a sfințit biserica veche, apare ținând în mâna modelul bisericuței, în vreme ce în fundal apare zugravită Mânăstirea Putna, sfințită în anul 1470.

Continuăm cu vizita la Biserica din Ieud. Biserica veche din Ieud este atât de bătrână, încât naşte controverse asupra datei de construire. Cel mai probabil este anul 1634, fiind în felul acesta considerată cea mai veche din Maramureş. Pentru valoarea ei inestimabilă în arta arhitectonică a fost inclusă în patrimonial UNESCO.

Pentru a vedea tradițiile din această zonă vizităm Muzeul femeii maramureșene. Cazare Sighetul Marmatiei

Ziua 3, Plimbare cu mocănița – Mănăstirea Bârsana (100 km.) 

Mic dejun. Această zi o consacrăm Văii Vaserului. Vom face o plimbare cu mocănița. Mocănița parcurge un traseu de 21,6 km până la stația Paltin, în aproximativ două ore.  Calea ferată merge de-a lungul râului Vaser şi este una dintre ultimele şine de căi ferate pentru locomotivele cu aburi, care încă mai este activă, din Europa, fiind şi singura din România care încă mai este folosită pentru a coborî buştenii de pe munţi. Construită după Primul Război Mondial doar pentru a transporta lemnul, Mocăniţa încă este folosită – în mod surprinzător – în scopul original.

După plimbarea relaxantă și furmoasă cu mocanița vizităm și ne închinam la Mânăstirea Bârsana – emblema din punct de vedere spiritual a Maramureșului. In cadrul complexului monahal găsim: biserica în stil maramureşean, altarul de vară, Stăreţia, Casa Voievodală, Casa Maicilor, Muzeul de icoane şi carte veche. Cazare Sighetul Marmatiei.

Ziua 4, Cimitirul Vesel de la Săpanța – Mânăstirea Săpânța Perii – Mânăstirea Rohia (285 km.) 

Mic dejun. Nu trebuie să mergem în zona Maramureșului fără să vizităm Cimitirul vesel de la Săpanța – artistul Ioan Stan Pătraș la 14 ani începe să sculpteze cruci dar abia la 26 de ani începe să dea o nota distinctivă acestora, scriind un epitaf pe cruce. Erau enumerate inițial numele, vârsta și ocupația. Ulterior, compune epitafuri care ajung de la 2-3 versuri până la 11 versuri. Doi ani mai târziu apar imaginile realizate în basorelief. În aceeași perioada subțiază crucile, făcându-le mai zvelte. Mânăstirea Săpânța Peri (considerată cea mai înaltă biserică de lemn din lume, ceea ce a făcut ca ea să fie înscrisă în Cartea Recordurilor). Ultimul popas în aceasta zi îl vom face la Mânăstirea Rohia. Spunem de regulă că omul sfințește locul. La Rohia, însă, locul sfințește omul. Acolo a trăit și a murit Nicolae Steinhardt, cel care a scris Jurnalul Fericirii. Cazare Cluj Napoca.

Ziua 5, Mânăstirea Nicula – Salina Turda – Mânăstirea Râmeț – Alba Iulia (305 km.) 

Mic dejun. Începem ziua cu vizita la una dintre cele mai cunoscute mânăstiri din România – Mânăstirea Nicula. Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni este cea mai mare comoară a mânăstirii, pentru care vin aici sute de credincioși an de an, care se roagă pentru alinarea suferințelor și curățirea păcatelor. Icoana a fost pictată în 1681 de preotul român Luca din Clod.

Vizităm  unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Europa – Salina Turda. Salina Turda este un obiectiv turistic care se află pe lista acelor locuri care trebuie vizitat, cel puțin odată în viață. Continuăm cu închinare la moaștele Sfântului Ghelasie de la Mânăstirea Râmeț.

Ne deplasăm către orașul Marii Uniri – Alba Iulia unde vizităm Catedrala Episcopală sau cum mai este cunoscută Catedrala Reîntregirii. Catedrala a fost construită între anii 1921-1922. Pictura în frescă aparține pictorului Costin Petrescu. În funcție de timp putem vizita și amsamblul Cetății – porțile de intrare, Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, Catedrala romano-catolică Sfântul Mihail și altele. Cazare Hunedoara .

Ziua 6, Mânăstirea Prislop – Mânăstirea Lainici – Târgu Jiu (300 km.) 

Mic dejun. Ne întreptăm către Mânăstirea Prislop unde avem ocazia să ne închinăm la mormântul Pr. Arsenie Boca, numit de localnici și “sfântul ardealului”. Tot aici avem ocazia să vedem și peștera unde s-a nevoit Sf. Ioan de la Prislop. Mergem printr-unul din cele mai pitorești locuri din Romania – Defileul Jiului.

După ce ne delectăm cu minunatele peisaje ne vom opri la Mânăstirea Lainici unde avem ocazia să ne închinăm la moaștele Sfântul Irodion dar și la Icoana Maicii Domnului – “Grabnic Ascultătoare”.

Continuăm drumul și ajungem în “Orașul lui Brâncuși” – Târgu Jiu și vizităm Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor. Vom ajunge în Craiova în funcție de trafic.


Preț 900 lei/pers. cazare în camera dublă pentru un grup de 35 pers

Preț 780 lei/pers. cazare în camera dublă pentru un grup de 40 pers

Suplimentul de single 360 lei pentru ambele variante (35 sau 40 pers/grup)

 

SERVICII INCLUSE:

 • transport cu autocar clasificat
 • 5 nopţi cazare în camere duble hoteluri/pensiuni 2-3* (clasificare locală) sau/și mânăstire
 • 5 mic dejun

SERVICII NEINCLUSE:

 • taxe intrări obiective (aprox. 65 lei/pers.)
 • biletul la Mocănița (aproximativ 70 lei)
 • ghid la obiectivele turistice
 • taxe de stațiuni și orașe

BINE DE ȘTIUT

 • Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.
 • Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Romania.
 • Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup.
 • Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.
 • Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor.
 • Plata se poate realiza cu tichete de vacanță, însă în situația retragerii din pelerinaj tichetele nu se pot returna și nici contravaloarea lor, ci se emite un voucher cu valoarea plătită de pelerin ce poate fi folosit pentru a achita un alt pelerinaj/sejur în România.
 • În cazul cazării la mănăstire, numărul persoanelor din cameră depinde de structura de cazare deținută de locașul de cult.