Centrul de pelerinaje Sfântul Nicodim

BULGARIA

Pelerinaj la Veliko Târnovo și Plevna

28-29 noiembrie 2020

În 1186, când Bulgaria a fost eliberată de sub stăpânirea Bizantină, Târnovo a devenit capitala celui de-al Doilea Imperiu Bulgar. Multe lăcașuri sfinte au fost ridicate în cele mai pitorești locuri din jurul orașului. Astăzi în zonă sunt mai mult de 15 mănăstiri funcționale, unele dintre ele cunoscute sub numele de mănăstiri ale țarilor, datorită originilor lor istorice.

Ziua 1–  Craiova – Veliko Târnovo (350 km.)

Plecare la ora 5.30 din spatele Catedralei Mitropolitane din Craiova. Vom urma traseul Corabia- Nikopol- Veliko Târnovo. Vizităm cetatea „Ţareveț” și dealul „Trapezița” (complexul arhitectonic și muzeal denumit Tsarevets este situat pe dealul cu același nume din vechiul centru al localității Veliko Târnovo. Zona a fost locuită încă din anul III î.Hr., iar în sec. V-VII d. Hr. aici se găsea marele oraș bizantin Zikideva. În secolul al IX-lea în acest loc a fost ridicată o așezare de către bulgarii vechi, protejată de zidurile cetății. Localitatea Târnovo a fost proclamată drept capitală a celui de-al doilea Regat Bulgar în anul 1185, iar cetatea a devenit extrem de importantă ca centru administrativ, militar, cultural, religios și comercial. Pe dealul Tsarevets erau situate clădirile importante pentru administrația țării, complexul palatului regal, locuințele pentru aristocrație, mănăstiri, iar chiar în vârf Biserica Patriarhală.)

CETATEA TEREVEȚ

Vizităm apoi bisericile „Sf. Dumitru din Salonic” (este cea mai veche biserică din oraș, ridicată în anul 1185 și are legătură cu un important eveniment istoric și anume răscoala lui Petru și Asan împotriva domniei bizantine. Aici au fost îngropați țarii din familia lui Asenevici, Assan – tatăl și Kaloian), „Sf. 40 Mucenici” ( construită în secolul al XIII-lea, în cinstea victoriei țarului Ioan Asan, la data de 9 mai 1230, asupra domnitorului din Epir Teodor Komnin, această biserică reprezintă cel mai important monument medieval din Veliko Târnovo. În biserică este păstrată o pictură murală din secolul al XIII-lea. În secolul al XVIII-lea turci transformă biserica în moschee, distrugând picturile și icoanele. În Biserica „Sf. 40 de mucenici“ sunt înmormântați țarul Kaloian (mort în 1207), țarin ele Ana Maria, Irina și Sf. Sava din Serbia. În biserică a fost găsit și inelul și sigiliul țarului.) și catedrala „Maica Domnului” (biserica este situată în cartierul Asăneștilor, vis-a-vis de biserica „Sf. 40 de mucenici“, pe malul stâng al râului Iantra. În anul 1843, biserica a fost renovată și pictată, dar la sfârșitul secolului al XIX-lea picturile deja au dispărut. În 1923, biserica a fost restaurată. Icoanele vechi reprezintă partea cea mai valoroasă a acestei biserici. Majoritatea iconelor din biserică sunt datate în perioada secolelor XVI-XIX, iar icoanele Maica Domnului și Iisus Hristos Mântuitorul datează din secolul al XVI-lea.).

BISERICA 40 DE MUCENICI

După prânz vom vizita Mănăstirea Schimbarea la Față (plasată într-o zonă muntoasă, pitorească, din preajma orașului Veliko Târnovo. Ctitorită în secolul al XIV-lea de țarul Ivan al Bulgariei și de mama sa Sara-Teodora, mănăstirea a fost jefuită și distrusă în dese rânduri. A fost complet refăcută abia în anul 1882, când unii dintre cei mai străluciți artiști din perioada Renașterii bulgare – Kolyu Ficeto și Zahari Zograf – au participat la restaurarea ei. Picturile murale Judecata de Apoi și Roata Vieții precum și alte frumoase fresce care-i decorează fațada exterioară, alături de iconostasul placat cu aur, o transformă într-un valoros exemplu de artă picturală și sculpturală din perioada Renascentistă). Ne vom închina apoi în cadrul Mănăstirii Nașterea Maicii Domnului din Kilifarevo (a fost, în timpul Evului Mediu, unul dintre cele mai importante centre de educație spirituală. A fost construită în îndepărtatul an 1348 de Sfântul Teodosie din Târnovo, un respectat isihast, cu sprijinul marelui țar Ivan Alexandru, conducătorul Bulgariei din acele vremuri. Între zidurile acestui loc sfânt au fost traduse în bulgară numeroase opere literare, cărți liturgice, cărți despre viețile sfinților, predici și cronici străvechi. În această perioadă mănăstirea a devenit un adevărat centru spiritual al isihasmului ortodox, o doctrină creștină răspândită în această zonă între sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul celui de-al XIV-lea). Mănăstirea Kapinovo Sfântul Nicolae făcătorul de minuni din Kapinovo (este adăpostită la poalele munților Balcani, în apropiere de malurile râului Veselina. Construită în îndepărtatul an 1272, acest lăcaș de cult face parte din complexul de mănăstiri cunoscute sub numele de mănăstiri Imperiale, situate în apropierea vechii capitale a celui de-al Doilea Imperiu Bulgar (1186-1393) – Veliko Târnovo. Biserica mănăstirii datează din perioada cuprinsă între sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea și găzduiește o minunată pictură înfățișând Judecata de Apoi, valoros exemplu de artă din perioada renascentistă bulgară. Mănăstirea a fost în dese rânduri folosită ca adăpost de lideri și de participanți ai mișcărilor de rezistență în fața invaziilor turcești și încă păstrează amintirea spiritului patriotic din acele timpuri ). Cazare în orașul Arbanasi, Bulgaria.

MANASTIREA SCHIMBAREA LA FAȚĂ

Ziua 2– Arbanasi – Plevna- Craiova (540 km.)

Mic dejun. Vom vizita mănăstirile „Adormirea Maicii Domnului” (mănăstirea a fost construită în timpul celui de-al doilea Țarat bulgar. După căderea cetății Târnovo sub dominație turcească, mănăstirea a supraviețuit cu greu, dar a fost abandonată ulterior din cauza distrugerilor repetate. În secolele XVII-XVIII, localnicii o reconstruiesc. În biserică sunt păstrate moaștele Sf. Modest și ale Sf. Ecaterina. În muzeul mănăstirii se păstrează mai multe obiecte de patrimoniu și sfinte relicve din argint și aur.) și mănăstirea „Sf. Nicolae Făcătorul de Minuni” (se află la 5 km de Veliko Târnovo, pe drumul spre Gorna Oryahovitsa, la intrarea din partea de sud-vest a satului Arnabasi. Mănăstirea a fost distrusă de turci și restaurată în 1680. Biserica și capela, care are hramul „Sfântul Ilie”, prezintă fresce bine conservate. Deosebit de valoroasă este și cea de-a doua capelă, realizată în 1746, unde se remarcă crucea de lemn încrustată cu pietre și smalț). Călătoria va continua către orașul Plevna ce ne va surprinde cu numeroasele sale atracții care păstrează importante dovezi istorice din vremea războiului de eliberare Ruso-Turc (1877-1878). Una dintre ele este Mausoleul-Capelă Sfântul Gheorghe Cuceritorul, cel mai important obiectiv istoric din oraș. Construit în cinstea celor căzuți în timpul asediului orașului, mausoleul adăpostește oasele a mii de soldați ruși și români. Ne vom îndrepta apoi către Biserica Sfântul Nicolae (este un monument valoros de arhitectură creștină, fiind construită pe locul unei capele din secolul al XIII-lea, ridicată de negustori din Dubrovnik. Deține cea mai mare colecție de icoane, în număr de 68, aparținând Școlii de pictură Samokov). Ne îndreptăm către casă și vom ajunge în Craiova în funcție de trafic și de formalitățile vamale.

MAUSOLEUL SF. GHEORGHE

Preț 65 euro/persoană (cameră dublă/triplă)

Supliment cameră single: 20 euro

Servicii incluse:

– transport autocar clasificat 4****

– 1 noapte cazare hotel/pensiune 3***

– mic dejun

– ghid

Servicii neincluse:

taxe intrări obiective

– ghid la obiectivele turistice

– taxe de stațiuni și orașe

-trecerea cu bac-ul (aprox. 2 euro/pers.)

Bine de știut

Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii speciale.

Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru România. 

Distribuţia camerelor la hotel se face de către recepţia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către turist direct la recepţie, asistat de însoţitorul de grup/ghid.

Pentru anumite facilităţi din hotel sau din cameră, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); în momentul sosirii la hotel solicitaţi recepţionerului să vă informeze cu exactitate asupra lor.

Aşezarea în autocar se face începând cu bancheta a doua, în ordinea achitării avansului.

CONDIȚII DE RENUNȚARE

În cazul în care călătorul renunţă din vina sa la pachetul de servicii turistice, el datorează Agenţiei penalizări după cum urmează: 

  1. 25% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul  29 –25 de zile calendaristice înainte de data plecării;
  2. 50% din preţul pachetului de servicii de călătorie, dacă renunţarea se face în intervalul 24 – 20  de zile calendaristice înainte de data plecării;
  3. 100% daca anularea se face în următoarele condiții:
  4. nu se prezintă la program;
  5. într-un interval mai mic de 20 de zile calendaristice înainte de data plecării (ori în ziua plecării);
  6.  în cazul în care călătorul nu este lăsat să treacă una din frontierele de pe traseul excursiei, din motive care sunt legate exclusiv de persoana sa sau din motive care nu pot fi imputate Agenției;
  7. în cazul în care călătorul nu respectă condițiile generale ale Agenției, prezintă acte incomplete sau false, nu are pașaport sau nu achită integral excursia în termenele stipulate;